wersja mobilna
Online: 589 Wtorek, 2017.08.22

Gospodarka

Stanowisko PIAP "Polskim Produktem Przyszłości 2010"

środa, 18 sierpnia 2010 08:50

Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów został laureatem konkursu "Polski Produkt Przyszłości 2010", organizowanego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pod honorowym patronatem Ministra Gospodarki.

PIAP wyróżniono w kategorii "Technologia przyszłości w fazie wdrożeniowej" za projekt: "Zrobotyzowane ukosowanie blach z wykorzystaniem cięcia plazmowego". Ręczne ukosowanie (fazowanie) blach wykonuje się z użyciem tzw. sekatorów, przyrządów ułatwiających prowadzenie palnika. Jest to jednak proces pracochłonny, a dodatkowo jakość w efekcie nie zawsze jest satysfakcjonująca. Rozwiązanie oferowane przez PIAP pozwala na automatyzację tej czynności.

Narzędziem tnącym jest w tym wypadku palnik, którym operuje robot przemysłowy zaprogramowany do prowadzenia palnika po odpowiednim torze oraz pod odpowiednim kątem nachylenia. W skład stanowiska PIAP wchodzi też system kontroli szerokości fazy, poruszająca się wzdłuż stanowiska kabina ochronna oraz system wentylacji stołów. Do tej pory specjaliści PIAP we współpracy z technologami Fabryki Maszyn i Urządzeń Tagor wdrożyli 4 instalacje tego typu, zarówno z cięciem tlenowym, jak i plazmowym.

zobacz wszystkie Nowe produkty

5/8-portowy switch przemysłowy z podstawowymi funkcjami zarządzania

2017-08-21   | Rockwell Automation Sp. z o.o.
5/8-portowy switch przemysłowy z podstawowymi funkcjami zarządzania

Allen-Bradley Stratix 2500 to switch przemysłowy typu "Lightly Managed" wyposażony w podstawowe funkcje zarządzania, będący alternatywą dla droższych i bardziej skomplikowanych switchów zarządzanych w instalacjach, od których wymagana jest większa niezawodność i poziom bezpieczeństwa.