wersja mobilna
Online: 579 Środa, 2017.08.23

Gospodarka

Szansa na zwiększenie wydajności produkcji energii

czwartek, 19 lipca 2007 16:29

Naukowcy z kalifornijskiego uniwersytetu w Berkeley opracowali nową technologię przetwarzania energii cieplnej na energię elektryczną. Nowatorski pomysł polega na podgrzewaniu dwóch metalowych powierzchni, które umieszczone w bliskiej odległości od siebie wytwarzają napięcie elektryczne. W tym celu zastosowano złote nanocząstki, pomiędzy którymi przechwytywane są molekuły organiczne.

Metoda ta opiera się o znany już od 50 lat efekt Seebecka, ale wcześniej wydajność podobnych rozwiązań wynosiła jedynie do 7%, co oznaczało, że wyprodukowanie 1W energii elektrycznej wiązało się z emisją 13W energii cieplnej do atmosfery. Obecnie stosowane generatory, które opierają się na wykorzystaniu pary wodnej mają znacznie wyższą sprawność, która wynosi około 20-30%. Oznacza to, że w najlepszym wypadku, na każdy 1W energii elektrycznej do atmosfery przedostaje się 2W ciepła.

Najnowsze osiągnięcie daje nadzieję na znaczne poprawienie wyników uzyskiwanych przez generatory oparte o efekt Seebecka, a więc również na zwiększenie wydajności generatorów stosowanych w przemyśle.

 

zobacz wszystkie Nowe produkty

Przenośny 2-kolorowy pirometr o szerokości zakresu pomiarowego od 500 do 1800°C

2017-08-22   |
Przenośny 2-kolorowy pirometr o szerokości zakresu pomiarowego od 500 do 1800°C

Firma Process Sensors wprowadziła w ostatnim czasie do oferty nowy 2-kolorowy pirometr przenośny o oznaczeniu PSC-SR80NV, charakteryzujący się zakresem pomiarowym od 500°C do 1800°C. Zapewnia on automatyczną kompensację w przypadku prowadzenia pomiaru przez zabrudzone szkło, kurz i dym. 2-kolorowa metoda pomiaru zapewnia odporność na ruchome przedmioty przemieszczające się w polu widzenia pirometru oraz automatycznie kompensuje zmianę emisyjności mierzonego obiektu.
czytaj więcej

Jednostronny pomiar grubości ścianek szklanych pojemników

2017-08-22   | WObit E.K.J.Ober s.c.
Jednostronny pomiar grubości ścianek szklanych pojemników

Przy produkcji szkła opakowaniowego, grubość ścianki i okrągłość butelki to kluczowe cechy jakościowe. Po wykryciu na taśmie transportowej wadliwych egzemplarzy, są one natychmiast odrzucane i trafiają do roztopu. Ze względu na dużą szybkość linii produkcyjnych i konieczność zabezpieczenia butelek przed uszkodzeniem, do wykonywania tych pomiarów preferowane są systemy bezkontaktowe.
czytaj więcej