wersja mobilna
Online: 542 Poniedziałek, 2017.05.01

Gospodarka

Uruchomiono największą w Polsce linię do produkcji sushi

wtorek, 13 października 2015 07:49

W nowej fabryce dań gotowych sushi, jaka powstała w podpoznańskim Robakowie, pracę znalazło około 30 osób. Realizację inwestycji rozpoczęto na początku 2015 r. Jej wartość szacowana jest na 7 mln zł, w tym zawarte są nakłady poniesione na maszyny i linię technologiczną. W Sushi Factory działa najbardziej rozbudowana linia do produkcji sushi maki w Polsce i jedna z pięciu największych w Europie. Fabryka zajmuje się produkcją dań gotowych na potrzeby polskich i zagranicznych sieci handlowych, w tym tworzeniem marek własnych.

Sushi Factory posługuje się przy produkcji międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, a także, jako jeden z nielicznych tego typu zakładów w Polsce, został zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną jako spełniający wszystkie normy sanitarno-weterynaryjne. Oznacza to możliwość eksportu wytwarzanych produktów na rynki unijne, co byłoby niemożliwe bez nadanego numeru weterynaryjnego.

Zakład w Robakowie to jedyna fabryka z Krio-line, ciągiem linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2°C, co pozwala na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższej dacie przydatności do spożycia - aż 6 dni. Park maszynowy to także linia układania dań na tacki oraz trzy bramy załadowcze. Fabryka zajmuje 1800 m² powierzchni.

W zakładzie znajduje się sześć maszyn trzyszufladowych pozwalających na jednoczesne gotowanie do 270 kg ryżu, a także w pełni automatyczna maszyna do płukania. Proces przygotowywania dopełnia maszyna do mieszania ryżu o wydajności 15 kg/3 minuty.

Produkcja maki, hosomaki i california maki ("odwrócone sushi") odbywa się w dwóch maszynach dwuliniowych o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę. Dania pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze.

Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie Factory Chīsai 230 g składające się z dziewięciu kawałków sushi. Aktualna wydajność produkcyjna jednej zmiany trwającej 8 godzin wynosi 14 tys. tacek Factory Chīsai. Planowane jest zwiększenie wydajności aż do 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin. W planach na 2016 r. przewidziane jest także otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób.

 

Pozostałe

Toyota testuje nowe ogniwa paliwowe
Toyota testuje nowe ogniwa paliwowe
piątek, 28 kwietnia 2017 12:26
HARTING podwaja moce produkcyjne fabryki w Sibiu
HARTING podwaja moce produkcyjne fabryki w Sibiu
piątek, 28 kwietnia 2017 07:58
Lira inwestuje w Elblągu
Lira inwestuje w Elblągu
środa, 26 kwietnia 2017 07:56
zobacz wszystkie

 

Szukaj w serwisie Semicon

zobacz wszystkie Nowe produkty

Wideoskop do pracy w strefach zagrożonych wybuchem

2017-04-28   |
Wideoskop do pracy w strefach zagrożonych wybuchem

Firma Fiberscope wprowadziła w ostatnim czasie do oferty nowy typ wideoskopu oznaczonego symbolem Videoscope-XT, wyróżniający się możliwością pracy w strefach zagrożonych wybuchem. Model ten był testowany w oparciu o normę militarną MIL STD 810G (method 511.6). Może znaleźć zastosowanie np. do inspekcji zbiorników paliwa przez wojsko, policję i służby graniczne oraz w lotnictwie, energetyce, przy monitorowaniu turbin gazowych itp.
czytaj więcej

Zmodernizowane wzmacniacze pomiarowe USBPIA-S1 i USBPGF-S1

2017-04-28   |
Zmodernizowane wzmacniacze pomiarowe USBPIA-S1 i USBPGF-S1

Firma Alligator Technologies, specjalizująca się w produkcji modułów USB do akwizycji danych i kondycjonowania sygnałów, zaprezentowała dwa nowe produkty: jednokanałowy wzmacniacz pomiarowy USBPGF-S1 z wbudowanym filtrem dolnoprzepustowym oraz model USBPIA-S1 w wersji o wzmocnieniu zwiększonym do x10000.
czytaj więcej