wersja mobilna
Online: 539 Niedziela, 2017.09.24

Gospodarka

Uruchomiono największą w Polsce linię do produkcji sushi

wtorek, 13 października 2015 07:49

W nowej fabryce dań gotowych sushi, jaka powstała w podpoznańskim Robakowie, pracę znalazło około 30 osób. Realizację inwestycji rozpoczęto na początku 2015 r. Jej wartość szacowana jest na 7 mln zł, w tym zawarte są nakłady poniesione na maszyny i linię technologiczną. W Sushi Factory działa najbardziej rozbudowana linia do produkcji sushi maki w Polsce i jedna z pięciu największych w Europie. Fabryka zajmuje się produkcją dań gotowych na potrzeby polskich i zagranicznych sieci handlowych, w tym tworzeniem marek własnych.

Sushi Factory posługuje się przy produkcji międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, a także, jako jeden z nielicznych tego typu zakładów w Polsce, został zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną jako spełniający wszystkie normy sanitarno-weterynaryjne. Oznacza to możliwość eksportu wytwarzanych produktów na rynki unijne, co byłoby niemożliwe bez nadanego numeru weterynaryjnego.

Zakład w Robakowie to jedyna fabryka z Krio-line, ciągiem linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2°C, co pozwala na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższej dacie przydatności do spożycia - aż 6 dni. Park maszynowy to także linia układania dań na tacki oraz trzy bramy załadowcze. Fabryka zajmuje 1800 m² powierzchni.

W zakładzie znajduje się sześć maszyn trzyszufladowych pozwalających na jednoczesne gotowanie do 270 kg ryżu, a także w pełni automatyczna maszyna do płukania. Proces przygotowywania dopełnia maszyna do mieszania ryżu o wydajności 15 kg/3 minuty.

Produkcja maki, hosomaki i california maki ("odwrócone sushi") odbywa się w dwóch maszynach dwuliniowych o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę. Dania pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze.

Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie Factory Chīsai 230 g składające się z dziewięciu kawałków sushi. Aktualna wydajność produkcyjna jednej zmiany trwającej 8 godzin wynosi 14 tys. tacek Factory Chīsai. Planowane jest zwiększenie wydajności aż do 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin. W planach na 2016 r. przewidziane jest także otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób.

 

Pozostałe

Szkolenie pracowników firmy Kopel
Szkolenie pracowników firmy Kopel
piątek, 22 września 2017 07:51
Ford wstrzymuje produkcję w pięciu zakładach
Ford wstrzymuje produkcję w pięciu zakładach
czwartek, 21 września 2017 12:43
Darco wybrało dostawcę centrum obróbczego
Darco wybrało dostawcę centrum obróbczego
czwartek, 21 września 2017 07:53
zobacz wszystkie

zobacz wszystkie Nowe produkty

Kamera termowizyjna do diagnostyki urządzeń elektronicznych

2017-09-22   | Farnell element 14
Kamera termowizyjna do diagnostyki urządzeń elektronicznych

W ofercie firmy Farnell element14 pojawiła się kamera termowizyjna firmy FLIR Systems ETS320 przeznaczona od obrazowania rozkładu temperatury w małych urządzeniach elektronicznych, na płytkach drukowanych oraz w laboratoriach i na stanowiskach kontroli jakości w produkcji. Pozwala na to tryb pracy bez konieczności trzymania w ręku z wykorzystaniem podstawy przypominającej kształtem mikroskop.
czytaj więcej

Czujniki triangulacyjne o zwiększonym zasięgu

2017-09-22   | Turck Sp. z o.o.
Czujniki triangulacyjne o zwiększonym zasięgu

Turck oferuje laserowe czujniki z serii Q4X do pomiaru odległości, które wykorzystują metodę triangulacyjną, dzięki czemu są całkowicie niewrażliwe na zmianę koloru obiektu. Wyposażone w obudowę ze stali nierdzewnej o stopniu ochrony IP67/69K, wyświetlacz oraz liczne dodatkowe funkcje (licznik, funkcje czasowe, itp.) umożliwiają one dostosowanie ustawień do określonej aplikacji.
czytaj więcej