wersja mobilna
Online: 400 Niedziela, 2018.01.21

Gospodarka

Uruchomiono największą w Polsce linię do produkcji sushi

wtorek, 13 października 2015 07:49

W nowej fabryce dań gotowych sushi, jaka powstała w podpoznańskim Robakowie, pracę znalazło około 30 osób. Realizację inwestycji rozpoczęto na początku 2015 r. Jej wartość szacowana jest na 7 mln zł, w tym zawarte są nakłady poniesione na maszyny i linię technologiczną. W Sushi Factory działa najbardziej rozbudowana linia do produkcji sushi maki w Polsce i jedna z pięciu największych w Europie. Fabryka zajmuje się produkcją dań gotowych na potrzeby polskich i zagranicznych sieci handlowych, w tym tworzeniem marek własnych.

Sushi Factory posługuje się przy produkcji międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, a także, jako jeden z nielicznych tego typu zakładów w Polsce, został zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną jako spełniający wszystkie normy sanitarno-weterynaryjne. Oznacza to możliwość eksportu wytwarzanych produktów na rynki unijne, co byłoby niemożliwe bez nadanego numeru weterynaryjnego.

Zakład w Robakowie to jedyna fabryka z Krio-line, ciągiem linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2°C, co pozwala na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższej dacie przydatności do spożycia - aż 6 dni. Park maszynowy to także linia układania dań na tacki oraz trzy bramy załadowcze. Fabryka zajmuje 1800 m² powierzchni.

W zakładzie znajduje się sześć maszyn trzyszufladowych pozwalających na jednoczesne gotowanie do 270 kg ryżu, a także w pełni automatyczna maszyna do płukania. Proces przygotowywania dopełnia maszyna do mieszania ryżu o wydajności 15 kg/3 minuty.

Produkcja maki, hosomaki i california maki ("odwrócone sushi") odbywa się w dwóch maszynach dwuliniowych o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę. Dania pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze.

Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie Factory Chīsai 230 g składające się z dziewięciu kawałków sushi. Aktualna wydajność produkcyjna jednej zmiany trwającej 8 godzin wynosi 14 tys. tacek Factory Chīsai. Planowane jest zwiększenie wydajności aż do 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin. W planach na 2016 r. przewidziane jest także otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób.

 

Pozostałe

Czy SolarWorld wróci na rynek fotowoltaiczny?
Czy SolarWorld wróci na rynek fotowoltaiczny?
piątek, 19 stycznia 2018 12:19
APS Energia z nowym zamówieniem
APS Energia z nowym zamówieniem
piątek, 19 stycznia 2018 09:33
Nowy prezes ZREW Transformatory
Nowy prezes ZREW Transformatory
piątek, 19 stycznia 2018 07:54
Amerykański Rexnord kupuje niemiecką firmę Centa
Amerykański Rexnord kupuje niemiecką firmę Centa
czwartek, 18 stycznia 2018 12:28
PSE Dobrym Pracodawcą 2017
PSE Dobrym Pracodawcą 2017
czwartek, 18 stycznia 2018 10:15
zobacz wszystkie

zobacz wszystkie Nowe produkty

Wymienne, inteligentne sondy wilgotności i temperatury do pracy w ciężkich warunkach

2018-01-19   |
Wymienne, inteligentne sondy wilgotności i temperatury do pracy w ciężkich warunkach

Firma Vaisala, specjalizująca się w produkcji czujników do pomiaru parametrów środowiskowych, zaprezentowała nową ofertę wymiennych, inteligentnych sond mogących pracować w trudnych warunkach środowiskowych. Nowe sondy wilgotności i temperatury Vaisala D HMP4, HMP5, HMP7 i HMP8 oraz sonda temperaturowa Vaisala TMP1 stanowią rozszerzenie rodziny produktowej Indigo i uzupełniają wcześniejsze modele serii GMP250 i HPP272.
czytaj więcej

Enkodery bezłożyskowe

2018-01-19   | Eldar
Enkodery bezłożyskowe

Eldar oferuje absolutne enkodery SMAB firmy Lika. Są to enkodery bezłożyskowe, cechujące się dużą prędkością obrotową, rozdzielczością do 18 bitów oraz interfejsem SSI.
czytaj więcej