MASZYNY SPECJALISTYCZNE DO PRODUKCJI BUTELEK SZKLANYCH

W zależności od rodzaju butelek, tzn. grubości ich ścian i rozmiaru otworów, stosuje się różne techniki produkcji. Na przykład butelki o grubych ściankach i wąskich otworach wytwarza się metodą blow and blow.

Jest to proces dwuetapowy - w pierwszej kolejności w porcji szkła wyrabia się otwór i wydmuchuje z niego bańkę. Następnie przekłada się ją do formy w kształcie wyrobu gotowego i znów wydmuchuje, tym razem właściwy, kształt.

Butelki z cienkimi ściankami, wykonywane metodą press and blow, też produkuje się w dwóch krokach. W pierwszym bańkę wyrabia się przez sprasowanie środka masy szklanej za pomocą tłoka. Wtedy wykonuje się też wylot butelki. W drugim kroku bańkę przenosi się do formy końcowej i wydmuchuje się gotowy wyrób.

Gdy butelka uzyska ostateczny kształt, jest schładzana do temperatury poniżej temperatury deformacji. Następnym etapem jest odprężanie, polegające na powolnym studzeniu szkła w celu relaksacji naprężeń termicznych. Dalsze etapy obróbki zależą już od specyfiki produktu - butelki znakuje się albo zdobi.

Jak wykryć uszkodzenia szklanej butelki?

Układ inspekcji szklanych opakowań

Butelka oświetlana jest z góry, spoza obszaru pola widzenia kamery. Jeżeli szkło jest zarysowane lub obtłuczone, światło załamuje się i odbija od nierówności na jego powierzchni. Uwidacznia to rysy na obrazie, który rejestruje kamera.

 

Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej
Przejdź do kompendium

Prezentacje firmowe

Zobacz również