Uruchomiono największą w Polsce linię do produkcji sushi

W nowej fabryce dań gotowych sushi, jaka powstała w podpoznańskim Robakowie, pracę znalazło około 30 osób. Realizację inwestycji rozpoczęto na początku 2015 r. Jej wartość szacowana jest na 7 mln zł, w tym zawarte są nakłady poniesione na maszyny i linię technologiczną. W Sushi Factory działa najbardziej rozbudowana linia do produkcji sushi maki w Polsce i jedna z pięciu największych w Europie. Fabryka zajmuje się produkcją dań gotowych na potrzeby polskich i zagranicznych sieci handlowych, w tym tworzeniem marek własnych.

Posłuchaj
00:00

Sushi Factory posługuje się przy produkcji międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, a także, jako jeden z nielicznych tego typu zakładów w Polsce, został zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną jako spełniający wszystkie normy sanitarno-weterynaryjne. Oznacza to możliwość eksportu wytwarzanych produktów na rynki unijne, co byłoby niemożliwe bez nadanego numeru weterynaryjnego.

Zakład w Robakowie to jedyna fabryka z Krio-line, ciągiem linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2°C, co pozwala na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższej dacie przydatności do spożycia - aż 6 dni. Park maszynowy to także linia układania dań na tacki oraz trzy bramy załadowcze. Fabryka zajmuje 1800 m² powierzchni.

W zakładzie znajduje się sześć maszyn trzyszufladowych pozwalających na jednoczesne gotowanie do 270 kg ryżu, a także w pełni automatyczna maszyna do płukania. Proces przygotowywania dopełnia maszyna do mieszania ryżu o wydajności 15 kg/3 minuty.

Produkcja maki, hosomaki i california maki ("odwrócone sushi") odbywa się w dwóch maszynach dwuliniowych o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę. Dania pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze.

Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie Factory Chīsai 230 g składające się z dziewięciu kawałków sushi. Aktualna wydajność produkcyjna jednej zmiany trwającej 8 godzin wynosi 14 tys. tacek Factory Chīsai. Planowane jest zwiększenie wydajności aż do 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin. W planach na 2016 r. przewidziane jest także otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób.

Zobacz więcej w kategorii: Gospodarka
Przemysł 4.0
Technologie submilimetrowe dla najbardziej wymagających sektorów przemysłu
Roboty
Teradyne Robotics otwiera nowe centrum operacyjne w USA, produkcja cobotów od 2026 roku
Przemysł 4.0
Globalny rynek dronów osiągnie wartość ponad 140 mld dolarów
Obudowy, złącza, komponenty
Danfoss Power Solutions finalizuje przejęcie Hydro Holding Spa
Roboty
Konkurs Mechatroniki, Automatyki i Robotyki: szansa na zawód przyszłości
Przemysł 4.0
Trzy kluczowe wydarzenia przemysłowe w Ptak Warsaw Expo – intensywny początek 2026 roku

Autonomiczna intralogistyka – elastyczność, bezpieczeństwo, efektywność

Wymagania w zakresie wydajności i ciągłości procesów sprawiają, że przedsiębiorcy coraz chętniej inwestują w automatyzację intralogistyki. Dynamicznie rozwijającym się obszarem są autonomiczne roboty mobilne (AGV/AMR), które realizują zadania transportowe w sposób skalowalny, bezpieczny i dostosowany do zmiennych warunków środowiska produkcyjnego i magazynowego.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów