Uruchomiono największą w Polsce linię do produkcji sushi
| Gospodarka ArtykułyW nowej fabryce dań gotowych sushi, jaka powstała w podpoznańskim Robakowie, pracę znalazło około 30 osób. Realizację inwestycji rozpoczęto na początku 2015 r. Jej wartość szacowana jest na 7 mln zł, w tym zawarte są nakłady poniesione na maszyny i linię technologiczną. W Sushi Factory działa najbardziej rozbudowana linia do produkcji sushi maki w Polsce i jedna z pięciu największych w Europie. Fabryka zajmuje się produkcją dań gotowych na potrzeby polskich i zagranicznych sieci handlowych, w tym tworzeniem marek własnych.
Sushi Factory posługuje się przy produkcji międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, a także, jako jeden z nielicznych tego typu zakładów w Polsce, został zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną jako spełniający wszystkie normy sanitarno-weterynaryjne. Oznacza to możliwość eksportu wytwarzanych produktów na rynki unijne, co byłoby niemożliwe bez nadanego numeru weterynaryjnego.
Zakład w Robakowie to jedyna fabryka z Krio-line, ciągiem linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2°C, co pozwala na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższej dacie przydatności do spożycia - aż 6 dni. Park maszynowy to także linia układania dań na tacki oraz trzy bramy załadowcze. Fabryka zajmuje 1800 m² powierzchni.
W zakładzie znajduje się sześć maszyn trzyszufladowych pozwalających na jednoczesne gotowanie do 270 kg ryżu, a także w pełni automatyczna maszyna do płukania. Proces przygotowywania dopełnia maszyna do mieszania ryżu o wydajności 15 kg/3 minuty.
Produkcja maki, hosomaki i california maki ("odwrócone sushi") odbywa się w dwóch maszynach dwuliniowych o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę. Dania pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze.
Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie Factory Chīsai 230 g składające się z dziewięciu kawałków sushi. Aktualna wydajność produkcyjna jednej zmiany trwającej 8 godzin wynosi 14 tys. tacek Factory Chīsai. Planowane jest zwiększenie wydajności aż do 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin. W planach na 2016 r. przewidziane jest także otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób.