Roboty w branży spożywczej

Rynek robotów w produkcji spożywczej dynamicznie rośnie, zwłaszcza w obszarze robotów przegubowych o średnim udźwigu, które automatyzują procesy paletyzacji, głównie w branży mleczarskiej. Sprzyja temu zaostrzanie przepisów, które dotyczą bezpieczeństwa żywności, oraz rosnące potrzeby w zakresie jej wydajnego pakowania.

Posłuchaj
00:00

Z drugiej strony wysokie ceny robotów wpływają na mniejszy popyt na nie, przede wszystkim w małych i średnich przedsiębiorstwach. Wypadkową tego będzie spory średni wzrost wartości globalnego rynku robotów w przemyśle spożywczym - o prawie 12% co roku - z 1,3 mld dolarów w 2024 do 2,8 mld dolarów w 2031 roku (wg Meticulous Research).

Zobacz więcej w kategorii: Gospodarka
Aktualności
Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku 2026
Przemysł 4.0
EMT-Systems i ANDRITZ Schuler rozpoczynają współpracę – nowa jakość szkoleń dla przemysłu tłoczniczego
Przemysł 4.0
Technologiczne Trendy roku 2026: co zmieni się w pracy w terenie
Roboty
Robotyka humanoidalna pod presją: AI napędza inwestycje szybciej niż realne wdrożenia
PLC, HMI, Oprogramowanie
Dassault Systèmes oferuje SOLIDWORKS 2026
Silniki i napędy
BIBUS MENOS na obchodach 20-lecia SECOH w Chinach: partnerstwo oparte na innowacjach i jakości

Autonomiczna intralogistyka – elastyczność, bezpieczeństwo, efektywność

Wymagania w zakresie wydajności i ciągłości procesów sprawiają, że przedsiębiorcy coraz chętniej inwestują w automatyzację intralogistyki. Dynamicznie rozwijającym się obszarem są autonomiczne roboty mobilne (AGV/AMR), które realizują zadania transportowe w sposób skalowalny, bezpieczny i dostosowany do zmiennych warunków środowiska produkcyjnego i magazynowego.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów