Technologia ultradźwiękowa

| Prezentacje firmowe

Ultradźwięki, czyli dźwięki znajdujące się poza zakresem słyszanym przez ludzi, są częścią natury od niepamiętnych czasów. Ssaki, takie jak nietoperze czy delfiny, używają ultradźwięków w celu przemieszczania się oraz polowań. Obecnie ludzie wykorzystują technologię ultradźwiękową w najróżniejszych dziedzinach, na przykład w medycynie lub przemyśle samochodowym jako układ wspomagania parkowania.

Technologia ultradźwiękowa

Ponadto czujniki ultradźwiękowe są używane we wszystkich innych sektorach przemysłu. Firma Pepperl+Fuchs posiada ponad 20-letnie doświadczenie i jest jednym z pionierów w dziedzinie czujników ultradźwiękowych.

THE PULSE OF AUTOMATION

Fot. 1. Czujnik wielkości kostki cukru, idealny do montażu w ciasnych miejscach

Korzyści, jakie dają czujniki ultradźwiękowe, są łatwo widoczne. Niezależnie od barwy i powierzchni, czujniki potrafią wykryć obiekt z dokładnością do milimetra. Kurz i brud nie mają szkodliwego wpływu na wynik pomiaru. Dzięki drganiom o wysokiej częstotliwości powierzchni przetwornika brud zostaje po prostu strząśnięty.

Korzyści można z łatwością wyjaśnić, biorąc pod uwagę zasadę pomiaru: przetwornik ultradźwiękowy, kombinacja elementu piezoceramicznego i akustycznej warstwy adaptacyjnej, jest stymulowany w tryb transmisji przez serię impulsów o wysokiej częstotliwości lub pojedynczy impuls prądowy. Przetwornik działa następnie jak mikrofon.

Powrotni impuls akustyczny generuje sygnał miliwoltowy, który zostaje kolejno poddany konwersji w mikrokontrolerze. W tym trybie pracy, siła odbieranego sygnału nie ma wpływu na pomiar.

Czujniki ultradźwiękowe w skrócie

  • Idealne do szerokiego zakresu zastosowań
  • Niewrażliwe na materiał i kolor
  • Wbudowane tłumienie tła i pierwszego planu

UNIWERSALNE ZASTOSOWANIA

Fot. 2. Czujnik do pomiaru poziomu z zakresem pomiarowym równym 10 m

Najnowszym osiągnięciem specjalistów Pepperl+Fuchs w dziedzinie ultradźwięków jest przetwornik ultradźwiękowy pokryty membraną ze stali nierdzewnej. Urządzenie jest pierwszym w pełni uszczelnionym czujnikiem do pomiaru odległości, idealnie nadającym się do zastosowania w systemach myjących oraz w przetwórstwie żywności o szczególnie krytycznym znaczeniu.

Technologia czujników ultradźwiękowych przeszła długą drogę. Czujniki te były wcześniej stosowane głównie w zanieczyszczonych i zakurzonych warunkach.

Fot. 3. Czujnik ultradźwiękowy, pokryty całkowicie stalą nierdzewną, do najbardziej wymagających aplikacji

Aktualnie technologia ta jest powszechnie wykorzystywana we wszystkich rodzajach zastosowań i doskonale sprawdza się w wielu dziedzinach.

W automatyzacji produkcji jej obojętność na zmienność kolorów i materiałów otwiera nowe możliwości w zakresie rozwiązań. To samo dotyczy logistyki wewnątrzzakładowej i magazynowej oraz przemysłu spożywczego.

W dziedzinie pomiaru odległości zawsze warto rozważyć opcję zastosowania technologii czujników ultradźwiękowych. Bardzo często szczególnie silne strony tej technologii oferują niezrównane korzyści w przypadku całego procesu.

Pepperl+Fuchs Sp. z o.o.
www.pepperl-fuchs.pl