Czujniki do kontroli procesów dezynfekcji wody
Endress+Hauser Polska Sp. z o.o.
Systematyczna dezynfekcja to niezbędny element procesów uzdatniania wody przeznaczonej do celów spożywczych. Zbyt wysokie dawki dezynfektantów mogą oddziaływać szkodliwie na konsumentów, dlatego istotne jest, aby ich dozowanie było kontrolowane. Stosowaną w wielu instalacjach metodą dezynfekcji wody jest dodawanie chloru wolnego w formie np. podchlorynu sodu. W wyniku reakcji chemicznej ulega on przemianie w aktywny chlor wolny, który wykazuje bardzo silne działanie bakteriobójcze.
Siła dezynfekcji jest tutaj silnie zależna od odczynu pH uzdatnianej wody. Łatwość przechowywania i dozowania w połączeniu z pożądanym wysokim efektem dezynfekcyjnym sprawiają, że jest to aktualnie wiodąca metoda uzdatniania wody. Endress+Hauser oferuje tu do pomiarów czujniki chloru wolnego Memosens CCS51D, które charakteryzują się innowacyjną budową membranki pomiarowej, a także długoterminową stabilnością pomiarów.
Jako alternatywny dezynfektant w stacjach uzdatniania wody wybierany jest coraz częściej dwutlenek chloru. Dzieje się tak ze względu na powodowanie mniejszej niż w przypadku chloru wolnego korozyjności elementów instalacji, brak zależności siły dezynfekującej od poziomu pH, a także niewystępującą bakteriooporność. Do kontroli jego dozowania stosowane mogą być czujniki Memosens CCS50D. Cechują się one specjalna konstrukcją, co obejmuje: wypukłą membranę pomiarową, spawy ultradźwiękowe elementu pomiarowego oraz wykorzystanie materiałów odpornych na zabrudzenia. Czas odpowiedzi T90 wynosi poniżej 25 s gwarantuje również maksymalną ekonomiczną efektywność dozowania dwutlenku chloru nawet w przypadku niewielkich objętości przepływu dezynfekowanego medium. W połączeniu z ekonomiczną celą przepływową CCS151D (przepływ 5l/h) minimalizowane są też straty medium. Obydwa czujniki bazują na technologii Memosens, która zapewnia prekalibrację urządzeń, a w rezultacie bardzo szybkie uruchamianie punktów pomiarowych.