Czujnik przewodności do małych instalacji produkcyjnych z sektora spożywczego i farmaceutycznego
Nowy czujnik przewodności PAC50 firmy Baumer, stanowiący mniejszy odpowiednik popularnego modelu AFI4/5, nadaje się idealnie do zastosowań w małych instalacjach produkcyjnych, zwłaszcza z sektora spożywczego i farmaceutycznego. Wyróżnia się zwartą konstrukcją i bardzo dobrą stabilnością w temperaturze pracy nawet do 140°, co pozwala na niezawodne użytkowanie również w systemach SIP (Sterilization in Place) i CIP (Cleaning in Place).
PAC50 jest odporny na ciężkie warunki pracy. Dzięki jednoczęściowej końcówce, wykonanej w całości z tworzywa PEEK, lepiej wytrzymuje silne i częste wahania temperatury niż czujniki z końcówką dwuczęściową, a także jest wyjątkowo odporny na chemikalia. Obudowa została wykonana w całości ze stali nierdzewnej, spawanej laserowo.
Podobnie, jak w przypadku innych czujników z oferty Baumer, model PAC50 komunikuje się przez interfejs IO-Link, co pozwala na zbieranie dodatkowych danych (np. temperatury) do monitorowania procesu. Za pomocą interfejsu IO-Link użytkownicy mogą łatwo i szybko sparametryzować czujnik przed rozpoczęciem pracy, nawet jeśli jest on zintegrowany z interfejsem analogowym. Funkcja Dual Channel pozwala obsługiwać PAC50 przez kanał analogowy lub cyfrowy, a nawet oba równolegle. Zapewnia to maksymalną elastyczność i duże bezpieczeństwo inwestycji.
Aby optymalnie dopasować różne przekroje rur, Baumer oferuje model PAC50 z trzema różnymi długościami czujnika: 37, 60 i 83 mm. Klienci mają do wyboru wariant S i H. Pierwszy z nich zawiera końcówkę wykonaną z recyklingowanego granulatu PEEK, natomiast w przypadku wariantu H końcówka jest wykonana z tworzywa PEEK z pierwotnej produkcji i uzyskała certyfikat FDA, dopuszczający ją do kontaktu z żywnością. Czujnik może być dostarczany w wersji z wyświetlaczem lub bez. Wyświetlacz umożliwia wygodną konfigurację za pomocą interfejsu dotykowego, a różne kolory podświetlenia dostarczają informacji o stanie procesu.