Czujniki fotoelektryczne o podwyższonych standardach higienicznych
Nie tylko systemy produkcyjne, ale też komponenty elektroniczne, np. czujniki, muszą wytrzymywać regularne, intensywne cykle czyszczenia i dezynfekcji z użyciem agresywnych środków chemicznych. Jest to niezbędne zwłaszcza w przemyśle spożywczym oraz wszędzie tam, gdzie zaleca się stosowanie czujników o podwyższonych standardach higienicznych, zgodnych z wymogami normy DIN EN 1672-2. Tego typu czujniki charakteryzują się szczelną konstrukcją i odpornością na środki czyszczące.
Do oferty firmy Leuze wchodzą dwie nowe serie czujników fotoelektrycznych: 53C o podwyższonych standardach higienicznych oraz 55C o konstrukcji odpornej na czyszczenie ciśnieniowe. Zostały one wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej V4A (AISI 316L). Zawierają gładkie powierzchnie (≤0,8 Ra), zapewniające bezpośrednie ściekanie środków czyszczących i zapobiegające rozwojowi bakterii. Charakteryzują się stopniem ochrony do IP69K. Podczas procesu projektowania, duży nacisk położono na ukształtowanie zarówno pozbawionej szkła osłony optyki, jak i elementów sterujących, tak aby były całkowicie wolne od wycieków i szczelin. Wszystkie materiały obudowy są zgodne z wymogami FDA i dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Czujniki serii 53C i 55C występują w wersjach barierowych (through-beam) o zakresie pomiaru 0...64 m, retro-refleksyjnych (0...5 m) i odbiciowych z tłumieniem tła (5...600 mm). W zależności od wersji zawierają źródło światła czerwonego (645 nm) lub IR (860 nm, 1450 nm). Są przystosowane do pracy w zakresie temperatury otoczenia od -40 do +70°C. Mogą być konfigurowane i monitorowane przez interfejs IO-Link, a w niektórych wariantach interfejs ten służy również do elektronicznej regulacji zakresu i wyprowadzania wyników pomiarów.