Zobacz wszystkie

Kategorie

Czujnik temperatury z bezprzewodową transmisją danych dla przemysłu spożywczego

Czujnik temperatury OM-CP-RFOT opracowany przez firmę Omega jest najnowocześniejszym w chwili obecnej czujnikiem z bezprzewodową transmisją danych, zaprojektowanym do zastosowań w przemyśle spożywczym. Składa się z dwóch elementów: czujnika igłowego i modułu nadawczo-odbiorczego. Nadaje się do zastosowań zarówno w wędzarniach i piecach, gdzie temperatura sięga +100°C, jak też w lodówkach i zamrażarkach w temperaturze od -20°C.

Obudowa o stopniu ochrony IP67 pozwala na łatwe czyszczenie czujnika wodą pod ciśnieniem. OM-CP-RFOT nie wymaga częstego serwisowania, a wbudowana bateria litowa wystarcza na 2 lata pracy. Wewnętrzny sensor RTD Pt100 zapewnia szerokość zakresu pomiarowego od -50 do +200°C, rozdzielczość 0,01°C oraz dokładność wynoszącą ±0,1°C w zakresie temperatur -10...+150°C i ±0,5°C poza tym zakresem.

Model OM-CP-RFOT zapewnia dwukierunkową komunikację bezprzewodową w standardzie 2,45 GHz IEEE 802.15.4. Moc wyjściowa nadajnika równa 0 dBm pozwala uzyskać zasięg transmisji do 45 m wewnątrz i 120 m na zewnątrz pomieszczeń. Odczyt temperatury odbywa się z programowalnym przez użytkownika interwałem wynoszącym od 2 sekund do 24 godzin. Pojemność wewnętrznej pamięci wystarcza na zapis 20 tys. wyników pomiarów. OM-CP-RFOT współpracuje z transceiverem OM-CP-RFC1000 łączącym się z komputerem przez port USB. W systemie pomiarowym OM-CP-RFC1000 może równocześnie obsłużyć do 20 czujników OM-CP-RFOT.