Czujnik ultradźwiękowe w obudowach ze stali nierdzewnej
Pepperl+Fuchs Sp. z o.o.
Pepperl+Fuchs oferuje nowe czujniki ultradźwiękowe ze stali nierdzewnej UMB800. Są to najmniejsze z takich czujników dostępnych w ofercie firmy, dodatkowo są w całości wykonane z materiałów kompatybilnych z normami FDA. Ich duży zasięg działania i małe wymiary otwierają nowe obszary zastosowań w aplikacjach wymagających podwyższonych standardów higienicznych.
Czujniki są wytwarzane ze stali V4A o chropowatości powierzchni poniżej 0,8 µm, co minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Cała konstrukcja jest hermetycznie zamknięta i pozbawiona zagłębień, przez co czujnik jest odporny na czyszczenie strumieniem wody i agresywne środki czyszczące. Produkt charakteryzuje się stopniem ochrony IP68/IP69K i uzyskał certyfikat ECOLAB. Czujnik ma średnicę 18 mm i długość 55 mm, natomiast jego zasięg pomiarowy wynosi 800 mm, zaś długość strefy martwej - 70 mm.
Nowy czujnik jest zgodny z wymogami European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) i wspomnianymi normami FDA. Certyfikacja obejmuje również specjalnie zaprojektowany, higieniczny wspornik montażowy. Produkt może pracować w temperaturach otoczenia do +85°C.
Aplikacje nowego czujnika dotyczą przede wszystkim zastosowań w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, a także branży chemicznej i aplikacji w wulkanizacji. Obszary zastosowań dotyczą też instalacji wymagających czyszczenia przy użyciu silnie inwazyjnych metod. Przykładami aplikacji są: pakowanie żywności na tackach termoformowalnych, pomiar poziomu napełnienia zbiorników, produkcja opon samochodowych oraz procesy powlekania elektrolitycznego i malowania wymagające identyfikacji obiektów wkładanych i wyjmowanych z kąpieli kwasowej.