Od finansowania do modernizacji produkcji - konferencja Food Automation
| Gospodarka RobotyFinansowanie inwestycji oraz optymalizacja produkcji w przedsiębiorstwach z branży spożywczej to główne tematy trzeciej edycji konferencji Food Automation, która odbyła się w dniach 19-20 kwietnia w Toruniu. W wydarzeniu wzięło udział blisko 100 uczestników reprezentujących przedsiębiorstwa produkcyjnej, firmy technologiczne oraz stowarzyszenia branżowe.
Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności - Związku Pracodawców. Merytoryczna część konferencji została podzielona na trzy bloki tematyczne poświęcone finansowaniu inwestycji, digitalizacji procesów produkcyjnych oraz analizie nowoczesnych rozwiązań wdrożonych w przedsiębiorstwach branży spożywczej.
Swoje prezentacje przedstawiło trzynastu prelegentów wśród których szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyła się prezentacja Sebastiana Perza z firmy KUKA, w której przedstawiono wpływ robotyzacji procesu produkcyjnego na zwiększenie wydajności produkcji oraz optymalizację jej kosztów.
Pozytywne oceny uczestników konferencji uzyskała również prezentacja Piotra Danielskiego z firmy DB Energy. W swoim wystąpieniu zaprezentował on sposób w jaki można realizować inwestycje ograniczające energochłonność z wykorzystaniem kontraktów typu ESCO. W takiej współpracy zewnętrzna firma wprowadzająca innowację przejmuje na siebie ryzyko związane z jej wprowadzeniem, rozliczając się jedynie na podstawie uzyskanych oszczędności.
Bardzo dobrze zostało przyjęte wystąpienie Mariusza Pajkowskiego z firmy Lapp Kabel, w którym przedstawiono różne koncepcje serwisowania instalacji elektrycznej w zakładach produkcyjnych. W prezentacji przeanalizowano zależność pomiędzy kosztami materiałów oraz czasem pracy działów utrzymania ruchu przeprowadzających serwisowanie, z wykorzystaniem komponentów do tworzenia własnych rozwiązań, prefabrykowanych półproduktów oraz gotowych rozwiązań wymagających jedynie szybkiego montażu.
- Dużym atutem konferencji jest jej przekrój tematyczny poruszający zagadnienia z różnych sfer działania przedsiębiorstwa. Poza przykładami rozwiązań konkretnych problemów natury technicznej, z jakimi mierzą się zakłady produkcyjne, uczestnicy konferencji mieli również szansę poznać instrumenty finansowe pozwalające na wprowadzenie takich modernizacji w ich zakładach produkcyjnych - mówił Cezary Mychlewicz z firmy Siemens |
Partnerem Strategicznym konferencji Food Automation była Polska Federacja Producentów Żywności - Związek Pracodawców. Partnerem Głównym była firma ATER Logic. Partnerami konferencji były firmy Automatech, Balluff, DB Energy KUKA, Lapp Kabel, Rittal, TheusLED oraz Stoltronic.