Systemy obudów Hygienic Design - czyszczenie bez pozostawiania resztek
| Prezentacje firmowe ArtykułyMaszyny i urządzenia stosowane w przemyśle produktów żywieniowych podlegają wyjątkowo ostrym normom i przepisom bezpieczeństwa. Stosowane muszą być tam obudowy i systemy szaf sterowniczych dające się łatwo czyścić, zapobiegające gromadzeniu się bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów, a także minimalizujące ryzyko niepożądanej kontaminacji produktów.
Firma Rittal - wiodący światowy producent techniki do szaf sterowniczych i obudów, oferuje serię szaf sterowniczych Hygienic Design (HD) do zastosowań w otoczeniu krytycznym dla higieny. Stosowane są wyłącznie obudowy wytworzone ze stali szlachetnej - materiału, który szybko można czyścić i dezynfekować, a także wykazuje najlepsze właściwości ochronne.
BRAK MIEJSCA DLA BAKTERII
W serii produktów HD eliminowane są nawet szczeliny lub znajdujące się na zewnątrz zawiasy, w których osadzać się mogą mikroorganizmy. Wszelkie komponenty podzespołów akcesoriów - od dławnic kablowych po małe zamki zadkowe - zostały zaprojektowane z myślą o higienie. Nawet w nóżkach niwelujących gwinty leżą w taki sposób, aby po zainstalowaniu zostały kompletnie wkręcone.
Optymalna dostępność w trakcie czyszczenia to kolejny ważny aspekt w procesie konstruowania rozwiązań HD, który realizowany jest za pomocą specjalnych uchwytów dystansowych do mocowania naściennego oraz stelaży dolnych, które umożliwiają łatwe i optymalne pod względem higienicznym prowadzenie i łączenie kabli. Obudowy oferowane są w różnych podstawowych wymiarach (S × W × G: od 200 × 300 × 155 do 800 × 1200 × 300 mm) i stosowane mogą być w bardzo różnorodnych zastosowaniach.
Większe systemy mogą być instalowane także na podłożu, gdzie stosowane są stelaże dolne. Dodatkowa zaleta to możliwość zabudowy wewnętrznej przy wykorzystaniu płyt montażowych znanej serii szaf kompaktowych AE firmy Rittal. Obojętnie czy płyta montażowa jest wykorzystywana w regularnej szafie AE, czy też w nowej obudowie higienicznej - nie ma konieczności ponownego projektowania.
SKOŚNA KONSTRUKCJA DACHU
Odpowiednio do zaleceń EHEDG - European Hygienic Engineering & Design Group (www.ehedg.org), której działalność skupia się na higienie przy przetwarzaniu i produkcji artykułów spożywczych, nowe obudowy naścienne HD są wyposażone fabrycznie w skośny dach (kąt 30°). Za tego typu rozwiązaniem przemawiają liczne powody: nie wolno stawiać żadnych przedmiotów na obudowie, powierzchnia może być optymalnie przeglądana, a ciecze - także podczas czyszczenia - powinny szybko spłynąć.
Wystający skośny dach jako krawędź dla kropli zapobiega dodatkowo osadzaniu się resztek na górnej uszczelce drzwi. Dokonano także ulepszeń w obszarze uszczelniania, gdzie zamiast poliuretanu stosuje się silikon, który jest jeszcze odporniejszy na kwasy, ługi i środki czyszczące wszelkiego rodzaju. Wszystkie uszczelki wykonano w kolorze niebieskim. Jest to kolor sygnalizacyjny w obszarze żywnościowym, a główną zaletą uszczelek jest łatwość wymiany w razie uszkodzenia.
Najlepsze warunki do szybkiego i gruntownego czyszczenia tworzą specjalne zamki dźwigienkowe z wkładką dwupiórkową. Nowy system zamykania został zaprojektowany specjalnie dla zastosowań w obudowach Hygienic Design. Wyglądający z zewnątrz jak przycisk system zamykania jest tak zbudowany, aby nie miał żadnych ostrych narożników i krawędzi. Zaokrąglone powierzchnie zapewniają brak miejsc, w których zagnieżdża się brud - można je łatwo i szybko czyścić.
Taki system zamykania oferuje również najwyższą ochronę przed nieupoważnionym dostępem. W razie potrzeby kompaktowe szafy HD można rozbudować jako obudowy do instalacji technologicznych za pomocą szczególnie stabilnego ramienia nośnego ze stali nierdzewnej. Duża średnica (70 mm) umożliwia łatwe wprowadzanie wstępnie konfekcjonowanych kabli z wtykami. Elementy łączeniowe ramienia nośnego nie mają na zewnątrz żadnych elementów mocujących lub ostrych przejść. W połączeniu ze specjalnymi uszczelkami znajdującymi się na zewnątrz system tworzy optymalne warunki higieniczne.
TEST CZYSZCZENIA W FRAUNHOFER IPA
Co potrafią nowe obudowy Hygienic Design i gdzie oferują znacznie większą higienę niż konwencjonalne obudowy ze stali nierdzewnej? Zbadano to i opisano dokładnie w niezależnym teście czyszczenia w Instytucie Techniki Produkcyjnej i Automatyzacji (IPA) Fraunhofera. W bezpośrednim porównaniu dwóch produktów - obudowy kompaktowej Hygienic Design i zwykłej obudowy ze stali nierdzewnej podobnej wielkości - chodziło o wyszukanie najmniejszych śladów pozostałości produktów spożywczych po przeprowadzonym profesjonalnie czyszczeniu.
Podczas testu laboratoryjnego obydwie próbki zostały najpierw pokryte mgiełką produktu mlecznego z dodatkiem farby fluorescencyjnej za pomocą sterowanego robotem pistoletu na sprężone powietrze. Odtworzono zanieczyszczenie odpowiadające codziennym procesom w produkcji artykułów spożywczych. Następnie zarządzono 24-godzinną przerwę na osuszenie substancji kontrolnej. W następnym kroku oczyszczono obudowę nieogrzewaną myjką wysokociśnieniową 30 barów, zanim ponownie zarządzona została 24-godzinna przerwa na suszenie.
Analizy fluorescencyjnej dokonano w zaciemnionym pomieszczeniu, gdzie nawet najmniejsze resztki produktu mlecznego stały się widoczne dzięki źródłu światła AV-A. Podczas gdy w przypadku obudowy Hygienic Design nie stwierdzono pozostałości, konwencjonalna obudowa ze stali nierdzewnej była czysta tylko na pierwszy rzut oka. Podczas dokładniejszej obserwacji pokazują się małe resztki fluoryzującej substancji testowej w miejscach trudno dostępnych dla strumienia wody, strefach problematycznych higienicznie, takich jak zawiasy, uszczelki czy szczelina pierścieniowa systemu zamykania. W przeciwieństwie do tego w obudowach Hygienic Design nie znaleziono żadnych zanieczyszczeń nawet w dławnicach kablowych i nóżkach niwelujących.
Heinz Schmitt
Rittal Sp. z o.o.
www.rittal.pl