Efektywność energetyczna na konferencji branży spożywczej Food Automation

W dniach 23-24 marca w Łodzi odbyła się druga edycja dwudniowej konferencji branży spożywczej Food Automation, podczas której jednym z wiodących tematów była efektywność energetyczna. Wydarzenie zgromadziło ponad 70 przedstawicieli zakładów produkcyjnych z branży spożywczej oraz dostawców technologii. Gospodarzem spotkania był Łukasz Otta, Business Development Manager w firmie Siemens będącej Partnerem Technologicznym konferencji.

Posłuchaj
00:00

Konferencję otworzył Tomasz Haiduk, dyrektor branż Digital Factory oraz Process Industries and Drives w firmie Siemens. Zwrócił on uwagę na fakt, że branża spożywcza jest jedną z kluczowych w polskiej gospodarce, podkreślając przy tym duży stopień zautomatyzowania produkcji tego sektora.

Część merytoryczna konferencji rozpoczęła się debatą poświęconą efektywności energetycznej w polskim przemyśle spożywczym. Dyskusję moderował Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, a udział w niej wzięli: Tomasz Haiduk z firmy Siemens, Piotr Danielski z firmy DB Energy, Krzysztof Musialak z firmy Tauron Sprzedaż oraz Tomasz Prusinowski z firmy Ater Logic. Podczas debaty omówiono aktualny stan efektywności energetycznej w polskim przemyśle oraz konsekwencje zmian regulacji prawnych dotyczących tego aspektu działania zakładów produkcyjnych.

- Podczas drugiej edycji konferencji poruszono szereg tematów poświęconych automatyzacji produkcji w branży spożywczej. Zwrócono szczególną uwagę na zagadnienie efektywności energetycznej - mówi Łukasz Otta, pomysłodawca konferencji Food Automation. - Jest to temat niezwykle aktualny, gdyż do października 2017 roku przedsiębiorcy zobligowani są do wdrożenia postanowień ustawy poświęconej właśnie temu zagadnieniu. Poszerzając swoją wiedzę w zakresie efektywności energetycznej, uczestnicy będą mogli realizować postanowienia ustawy, maksymalizując zyski przedsiębiorstwa z wprowadzanych zmian - dodał Łukasz Otta.

Gospodarz konferencji - Łukasz Otta, Siemens Piotr Danielski z firmy DB Energy podczas prelecji

Konferencja podzielona została na cztery bloki tematyczne, w których czternastu prelegentów wygłosiło referaty poświęcone tematyce efektywności energetycznej, audytów automatyzacji przedsiębiorstw, bezpieczeństwu żywności oraz bezpieczeństwu produkcji. Poszczególne bloki oddzielone zostały krótkimi przerwami powalającymi na dyskusję oraz wymianę spostrzeżeń pomiędzy uczestnikami.

Duże zainteresowanie uczestników wzbudził referat Piotra Danielskiego z firmy DB Energy, poświęcony zmianom w ustawie o efektywności energetycznej. Przedstawiono w nim obowiązki nakładane przez ustawę na duże przedsiębiorstwa oraz ukazano  inwestycyjne i technologiczne szanse, jakie połączyć można z wymogami stawianymi przez wchodzące w życie regulacje.

Docenione przez uczestników zostało również wspólne wystąpienie Tomasza Jelenia z firmy Nutricia Zakłady Produkcyjne oraz Tomasza Cwołka z firmy Askom, poruszające zagadnienie bezpieczeństwa żywności w procesie produkcyjnym. Na przykładzie wdrożenia w firmie Nutricia zaprezentowano metody zarządzania materiałami, recepturami oraz zleceniami produkcyjnymi i poruszono tematykę kontroli jakości procesu produkcyjnego oraz gotowych produktów.

Dostrzeżone i przyjęte pozytywnie przez uczestników spotkania zostało również wystąpienie Małgorzaty Stachowiak z firmy J.S.Hamilton dotyczące mikrobiologii przemysłowej. Prezentacja poruszyła temat zagrożeń bezpieczeństwa żywności występujących na każdym etapie łańcucha produkcyjnego i możliwe procedury kontrolne zabezpieczające żywność podczas całego procesu wytwarzania.

Konferencja odbyła się pod patronatem honorowym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Partnerem Strategicznym wydarzenia była Polska Federacja Producentów Żywności - Związek Pracodawców. Partnerem Głównym wydarzenia była firma Ater Logic, Partnerem Branżowym firma Askom. Partnerami konferencji były firmy Automatech, DB Energy, Hamilton, Kuka, Schulz Infoprod, Stesar oraz Tauron Sprzedaż.

Spotkania branżowe Krzysztof Musialak - Tauron Sprzedaż, Piotr Danielski - DB Energy, Tomasz Haiduk - Siemens, Tomasz Prusinowski - Ater Logic, Andrzej Gantner - PFPŻ
Powiązane treści
Ruszyła rejestracja na konferencję Food Automation
Przemysł spożywczy i pakowanie. Automatyka w branży
Za nami konferencja Food Automation
Zobacz więcej w kategorii: Gospodarka
Roboty
Rynek robotów malarskich
Pomiary
Endress+Hauser podwaja powierzchnię zakładu w Waldheim
Artykuły
Nowe wymogi dla eksportu maszyn do Indii: certyfikat BIS i lokalny przedstawiciel
PLC, HMI, Oprogramowanie
Valmet dostarczy system DCS dla największej w Europie elektrowni z kotłami elektrycznymi
Pomiary
Rynek systemów monitorowania poziomu
PLC, HMI, Oprogramowanie
Siemens i SBB cyfryzują kolej: Signaling X wprowadzi nowy standard sterowania ruchem w Szwajcarii

Autonomiczna intralogistyka – elastyczność, bezpieczeństwo, efektywność

Wymagania w zakresie wydajności i ciągłości procesów sprawiają, że przedsiębiorcy coraz chętniej inwestują w automatyzację intralogistyki. Dynamicznie rozwijającym się obszarem są autonomiczne roboty mobilne (AGV/AMR), które realizują zadania transportowe w sposób skalowalny, bezpieczny i dostosowany do zmiennych warunków środowiska produkcyjnego i magazynowego.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów