Zobacz wszystkie

Kategorie

Niezawodne łożyska wysokotemperaturowe dopuszczone do kontaktu z żywnością

Nowy trybopolimer iglidur AX500 firmy igus, rozpraszający ładunki elektrostatyczne, został dopuszczony do kontaktu z żywnością, dzięki czemu doskonale nadaje się do zastosowań w przemyśle spożywczym. Jest to materiał odporny na ścieranie, przewodzący prąd elektryczny. Odprowadzanie ładunku elektrostatycznego stanowi zaletę w przemyśle spożywczym, eliminując sklejanie się ze sobą opakowań foliowych oraz redukując ryzyko wybuchu w zapylonych środowiskach, np. przy przetwarzaniu mąki. iglidur AX500 został przystosowany do pracy w wysokiej temperaturze, co pozwala na stosowanie go w aplikacjach takich, jak czyszczenie butelek i piekarników. Duża odporność chemiczna gwarantuje, że agresywne środki czyszczące nie uszkodzą łożyska. Nie jest wymagane dodatkowe, zewnętrzne smarowanie.

Łożyska ślizgowe iglidur AX500 są nie tylko bezobsługowe w przeciwieństwie do łożysk ze stali nierdzewnej, ale też charakteryzują się mniejszą masą i generują mniejsze koszty. Podlegają znacznie mniejszemu zużyciu mechanicznemu od dostępnych już od dłuższego czasu łożysk z materiału iglidur A500 do zastosowań spożywczych.

Firma igus oferuje nowy materiał w standardowych wymiarach (średnica 6...20 mm) z kołnierzem lub bez. W przypadku wymiarów specjalnych, wymagających szybkiej realizacji, dostępna jest również usługa FastLine z dostawą w ciągu kilku dni.

Zapytania ofertowe
Niezawodne łożyska wysokotemperaturowe dopuszczone do kontaktu z żywnością
Zapytaj o produkt