Technologia w pełni higienicznych pomiarów w przemyśle spożywczym

Firmy zajmujące się produkcją, przetwarzaniem lub transportem żywności są regularnie poddawane kontrolom. W tych sytuacjach decydujące jest spełnienie wymagań higienicznego wykonania już w fazie koncepcyjnej, podczas projektowania instalacji.

Posłuchaj
00:00

Fot. 1. Konduktometr typu SLI 03

Czyszczenie sprzętu, a zwłaszcza zamknięcie produkcji w tym czasie często wiąże się z wysokimi kosztami i utratą dochodów. Dlatego aspekt higieny odgrywa ważną rolę w planowaniu. Wszystkie elementy instalacji, jak również technologia pomiarowa podlegają wielu wymogom, takim jak:

  • materiały mające kontakt z żywnością muszą być bezpieczne dla zdrowia,
  • materiał musi być stabilny temperaturowo,
  • zgodność z EHEDG lub 3-A,
  • wysoka jakość powierzchni,
  • korzystanie z materiałów wymienionych w FDA,
  • uszczelnienia i połączenia nie mogą stwarzać zagrożenia dla higieny,
  • zaokrąglony kształt obudowy,
  • ciecze z produkcji oraz detergenty i środki dezynfekujące muszą być w stanie całkowicie wypłynąć,
  • możliwość czyszczenia CIP i SIP.

Fot. 2. Czujnik mętności typu STS 01

Technologia pomiarowa jest wykorzystywana w wielu różnych procesach produkcyjnych i nie może negatywnie wpływać na normy higieniczne i procesy czyszczenia. Dlatego też, bez względu na rodzaj pomiaru, czy jest to pomiaru temperatury, ciśnienia, poziomu, mętności czy przewodności, należy zapewnić najwyższą jakość czujników. Kolejną ważną kwestią jest szczelność sprzętu, która ma wpływ na jego awaryjność.

Wykonanie higieniczne i jego geneza

Wykonanie higieniczne opiera się na koncepcji Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) opracowanej po raz pierwszy w USA w 1959 roku w celu wyprodukowania żywności bezpiecznej dla astronautów. W 1975 roku HACCP został zaaprobowany przez WHO, a w 1980 roku Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności WHO przedstawiła ogólne zasady i definicje systemu.

Zgodnie z rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych instalacje, osprzęt, przyrządy pomiarowe, czujniki i inne urządzenia, z którymi kontakt ma żywność, muszą być wykonane w taki sposób, aby ryzyko skażeń i zanieczyszczeń było jak najniższe.

Fot. 3. Przetwornik ciśnienia SDT 03

Firma Seli oferuje w pełni higieniczne czujniki, przyrządy pomiarowe i technologię pomiarową specjalnie zaprojektowaną dla przemysłu spożywczego, produkcji napojów oraz dla browarów. Higieniczne wykonanie odgrywa bardzo ważną rolę, pozwalając obniżyć koszty produkcji i czyszczenia zakładów, a także zapewniając bezpieczeństwo zakładu zgodnie z IFS. Najwyższy stopień ochrony czujników IP69K gwarantuje długotrwałą i bezawaryjną ich eksploatację.

Najważniejsze zalety przyrządów firmy Seli to:

  • w pełni higieniczne wykonanie,
  • najmniejsze obecnie produkowane przyrządy,
  • stopień ochrony IP69K,
  • modułowa konstrukcja,
  • łatwość obsługi,
  • kalibracja i rejestracja wszystkich istotnych danych,
  • identyfikowalność wszystkich danych i materiałów,
  • tabliczka znamionowa wykonana techniką laserową.

Wyłącznym dystrybutorem produktów firmy Seli w Polsce jest firma AEA Technique.

AEA Technique Sp. z o.o.

Powiązane treści
Automatyka na słodko
Zobacz więcej w kategorii: Prezentacje firmowe
Obudowy, złącza, komponenty
Innowacja spotyka zrównoważony rozwój
Przemysł 4.0
Automatyzacja w praktyce przemysłowej: doświadczenia ifm electronic w branży przetwórstwa drewna
Silniki i napędy
Hägglunds Fusion - kompaktowa konstrukcja, imponująca siła
Roboty
Roboty i automatyzacja w fabrykach mebli tapicerowanych – konieczność, nie wybór
Silniki i napędy
Efektywniej, ciszej i bardziej ekologicznie z techniką napędową SEW-EURODRIVE; cyfrowy interfejs silnika – swobodny przepływ danych.
Bezpieczeństwo
Dlaczego warto zainwestować w kontenery chemiczne ognioodporne?
Zobacz więcej z tagiem: Pomiary
Prezentacje firmowe
PL Flush – precyzyjny czujnik ciśnienia do aplikacji z ograniczoną przestrzenią montażową
Prezentacje firmowe
Ekran dotykowy, wyjście HDMI, mała masa, kompaktowe wymiary - nowe oscyloskopy Voltcraft z serii DOV
Gospodarka
Nowy prezes Mitutoyo Europe i nowy plan rozwoju

Szafa wydawcza JotKEl

Nowoczesny przemysł stanowi szczególne wyzwanie dla gospodarki magazynowej. Duże znaczenie ma zwłaszcza pozyskanie informacji zwrotnej o aktualnym stanie zasobów, co umożliwia optymalizację dostaw. Dobrze zorganizowana gospodarka magazynowa zapewnia ciągłość produkcji, a to bezpośrednio wpływa na redukcję kosztów postojów. Wychodząc naprzeciw tym wymaganiom i bazując na prawie 50-letnim doświadczeniu, firma JotKEl stworzyła system automatycznych mebli wydawczych.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów