Zobacz wszystkie

Kategorie

Polimerowe łożyska przegubowe z dopuszczeniem do kontaktu z żywnością

 Firma igus wprowadza nowy standard łożysk przegubowych igubal Food Contact (FC), produkowanych z tworzywa iglidur A181, jako materiału czasz kulistych. Czasze te zapewniają 3-krotnie większą odporność na zużycie niż w przypadku poprzedniego tworzywa iglidur FC180, uzyskały dopuszczenie do kontaktu z żywnością FDA i EU 10/2011 oraz są o 25% tańsze.

Obudowa przegubów igubal FC jest nadal wykonywana z materiału igumid FC - wytrzymałego tworzywa sztucznego, odpornego na wilgoć, kwasy, zasady i promieniowanie UV. Podobnie, jak w przypadku pozostałych produktów igus, łożyska sferyczne igubal udowodniły swoją wytrzymałość w testach przeprowadzonych w laboratorium testowym igus.

Łożyska przegubowe igubal FC z nową czaszą kulistą poprawiają higienę maszyn w przemyśle spożywczym. W przeciwieństwie do metalowych łożysk sferycznych, nie wymagają zewnętrznego smaru, do którego może przywierać brud i kurz, tworząc lepkie osady i stwarzając potencjalne ryzyko zanieczyszczenia. Zamiast tego firma igus wprowadza do materiału stały środek smarujący, który z czasem jest uwalniany automatycznie, zapewniając higieniczną pracę na sucho przy małym współczynniku tarcia. Aby jeszcze bardziej poprawić higienę, zarówno obudowa łożyska, jak i czasza kulista są zabarwione na niebiesko, co ułatwia ich identyfikację w przypadku uszkodzenia maszyny. Dzięki wprowadzonym dodatkom, w sytuacjach awaryjnych wykrywacze metalu znaleźć nawet najdrobniejsze fragmenty materiału o masie od 0,1 grama.

Zapytania ofertowe
Polimerowe łożyska przegubowe z dopuszczeniem do kontaktu z żywnością
Zapytaj o produkt