Wtorek, 19 listopada 2019

Mleko, masło i sery

Oferta przemysłu mleczarskiego jest szeroka – poza mlekiem w różnej postaci (zagęszczonym, w proszku), obejmuje śmietanę, masło, kefiry, maślanki, sery i jogurty. Nabiał produkowany jest w ramach procesów składających się z wielu etapów, na liniach produkcyjnych, które stanowią nagromadzenie specjalistycznych maszyn oraz rozwiązań z zakresu pomiarów i automatyki. W artykule przedstawiamy ich przykłady, wyjaśniając przy okazji specyfikę przetwórstwa mleka i wpływ, jaki wywiera ona na dobór wyposażenia zakładów tej branży.

Mleko, masło i sery

Na wstępie przedstawimy główne etapy produkcji trzech przykładowych wyrobów mleczarskich – śmietany, masła i sera. Masło ubija się ze śmietany, której produkcja rozpoczyna się od wstępnego podgrzania mleka.

Później, w procesie separacji odśrodkowej, następuje jego rozdzielenie na mleko odtłuszczone oraz śmietanę. W przypadku gdy produkuje się ją na miejscu, tzn. w zakładzie produkującym również masło, transportuje się ją do zbiornika tymczasowego. Mleko odtłuszczone jest magazynowane, a przedtem jeszcze pasteryzowane oraz schładzane.

PRODUKCJA MASŁA

W kolejnym etapie śmietana ze zbiornika tymczasowego zostaje przetransportowana na stanowisko pasteryzacji. Proces ten przeprowadza się przeważnie w temperaturze +95°C albo wyższej. Ma to na celu zniszczenie mikroorganizmów, które mogłyby pogorszyć jakość masła. Przed tą operacją opcjonalnie przeprowadza się odgazowanie.

Celem jest usunięcie niepożądanego zapachu albo smaku, który w przeciwnym wypadku związałby się z tłuszczem, przenosząc się następnie na produkt końcowy. Odgazowanie to proces dwufazowy – najpierw śmietana jest ogrzewana i przepompowywana do zbiornika próżniowego, a następnie szybko schładzana. W rezultacie związane gazy i substancje lotne zostają uwolnione. Śmietana poddana pasteryzacji jest schładzana.

Jest to etap jej dojrzewania. Polega na schładzaniu śmietany przez obniżanie temperatury w zaprogramowanym cyklu, uwzględniającym specyfikę produktu. Skutkiem dojrzewania jest krystalizacja tłuszczu. Śmietana w takiej postaci zostaje przetransportowana do maszyny do wyrabiania z niej masła. Dawniej była to maselnica, zaś obecnie powszechnie są w tym celu wykorzystywane urządzenia do produkcji ciągłej. Na rysunku 1 przedstawiono ogólny schemat linii produkcyjnej masła.

 
Rys. 1 Ogólny schemat linii produkcyjnej masła

Prezentacje firmowe

Polecane

Nowe produkty