ZALETY MLEKA W PROSZKU

Mleko w proszku jest popularnym wyrobem mleczarskim, o szerokim zakresie zastosowań. Jest ono wykorzystywane m.in. w produkcji pieczywa i ciast, jako składnik koncentratów spożywczych, w przemyśle mięsnym jako dodatek do wędlin i wyrobów garmażeryjnych, jako składnik mleka dla niemowląt, w produkcji lodów i jogurtów oraz jako składnik pasz dla zwierząt.

Odparowywanie wody z mleka ma wiele zalet. Przede wszystkim wydłuża jego okres przydatności do spożycia (brak wody nie sprzyja rozwojowi mikroorganizmów, takich jak bakterie, drożdże czy pleśnie) i ułatwia jego przechowywanie, ponieważ mleko w proszku nie wymaga chłodzenia. W porównaniu z płynnym sproszkowane jest także lżejsze i ma mniejszą objętość. To upraszcza i zmniejsza koszty jego transportu oraz magazynowania. Brak wody powoduje także skumulowanie zawartości wartości odżywczych.

Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej

Prezentacje firmowe

Zobacz również