NA CZYM POLEGA SUSZENIE ROZPYŁOWE?

Następnie zachodzi właściwe suszenie, też w etapach. W pierwszym kroku następuje rozdrobnienie koncentratu (atomizacja) w rozpylaczu, zwykle za pomocą dyszy w rozpylaczu ciśnieniowym albo tarczy w rozpylaczu odśrodkowym. Ma to na celu zwiększenie powierzchni odparowywania wody. Im drobniejsze są krople mleka, tym ten obszar jest większy. Poprawia to szybkość, intensywność oraz wydajność suszenia. W rozpylaczach odśrodkowych można uzyskać mniejsze cząstki. Są też mniej wrażliwe niż te ciśnieniowe na zmiany lepkości atomizowanego produktu i jego ilości.

W dalszej kolejności wilgoć jest odparowywana w wyniku kontaktu kropel mleka z medium suszącym.

Do suszenia żywności przeważnie wykorzystywane jest powietrze. Powinno ono: być gorące, suche oraz przemieszczać się. Cechy te łączą zależności, dlatego aby uzyskać pożądany efekt, muszą być zapewnione równocześnie.

Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej

Prezentacje firmowe

Zobacz również