PARAMETRY PROCESOWE

Na właściwości produktu gotowego, z których najważniejsze to: resztkowa zawartość wilgoci oraz rozmiar cząstek, wpływa szereg czynników. Zalicza się do nich parametry pracy poszczególnych modułów suszarki rozpyłowej, które wymagają monitorowania, a niektóre też regulowania. Są to m.in. wartości następujących wielkości:

  • natężenia przepływu produktu doprowadzanego do rozpylacza – przy określonych ustawieniach rozpylacza średnica kropel zwiększa się wraz ze wzrostem natężenia przepływu mleka,

  • ciśnienia, w przypadku rozpylaczy ciśnieniowych albo prędkości obrotowej tarczy, w przypadku atomizerów typu odśrodkowego, od których zależy średnica kropel – im ciśnienie lub prędkość obrotów są większe, tym mleko zostanie bardziej rozdrobnione,

  • temperatury powietrza osuszającego – im będzie większa, tym powietrze będzie suchsze,

  • wilgotności powietrza osuszającego – im będzie większa, tym mniej skuteczne będzie suszenie, a dodatkowo produkt może przywierać do ścianek komory,

  • natężenia przepływu powietrza osuszającego – dobór odpowiedniej wartości tej wielkości wymaga kompromisu, bowiem im jest większa, tym większa jest efektywność procesu separacji proszku od powietrza w odpylaczu cyklonowym, z drugiej strony wtedy jego kontakt z kroplami produktu jest krótszy, co sprawia, że efektywność absorpcji wilgoci maleje,

  • temperatury powietrza wylotowego z cząstkami proszku – jest to najwyższa temperatura, do jakiej może się podgrzać produkt, nie można jej bezpośrednio regulować, gdyż zależy od temperatury medium suszącego na wlocie, jego natężenia przepływu oraz właściwości osuszanego produktu.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej

Prezentacje firmowe

Zobacz również