STEROWANIE I POMIARY W SUSZARKACH ROZPYŁOWYCH

Kontrolowany musi być również czas wystawienia kropel produktu na oddziaływanie powietrza suszącego – powinien być wystarczająco długi, aby suszenie było skuteczne, ale jednocześnie na tyle krótki, żeby wysoka temperatura nie spowodowała w strukturze proszku niepożądanych oraz nieodwracalnych zmian, na przykład karmelizacji.

Instalacja suszarki rozpyłowej stanowi zatem nagromadzenie czujników oraz elementów regulacji, takich jak: przepływomierze, sensory ciśnienia, termometry, higrometry, zawory, pompy i grzałki. Etapy procesu suszenia rozpyłowego, na których trzeba mierzyć i regulować wyżej wymienione wielkości zostały wyróżnione na rysunku 3.

 
Rys. 3 Główne komponenty instalacji suszarki rozpyłowej

Na jakość produktu gotowego mają ponadto wpływ warunki, w jakich urządzenie pracuje – na przykład temperatura i wilgotność otoczenia i właściwości produktu poddawanego parowaniu. Ostatnie to m.in.: lepkość – im jest większa, tym więcej energii atomizera zostanie zużytej na pokonanie oporów z niej wynikających, a mniej na rozdrobnienie, w efekcie czego krople będą większe, i napięcie powierzchniowe. Im to drugie jest większe, tym rozdrabnianie jest trudniejsze, dlatego proces suszenia poprzedza homogenizacja mleka. Warto też dodać, że mleko w proszku, jako produkt sypki, ma specjalne wymagania, jeżeli chodzi o transport i pakowanie. Szerzej przedstawiamy je w ramce.

 

Monika Jaworowska

Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej

Prezentacje firmowe

Zobacz również