STEROWANIE I POMIARY W SUSZARKACH ROZPYŁOWYCH

Oferta przemysłu mleczarskiego jest szeroka – poza mlekiem w różnej postaci (zagęszczonym, w proszku), obejmuje śmietanę, masło, kefiry, maślanki, sery i jogurty. Nabiał produkowany jest w ramach procesów składających się z wielu etapów, na liniach produkcyjnych, które stanowią nagromadzenie specjalistycznych maszyn oraz rozwiązań z zakresu pomiarów i automatyki. W artykule przedstawiamy ich przykłady, wyjaśniając przy okazji specyfikę przetwórstwa mleka i wpływ, jaki wywiera ona na dobór wyposażenia zakładów tej branży.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

STEROWANIE I POMIARY W SUSZARKACH ROZPYŁOWYCH

Kontrolowany musi być również czas wystawienia kropel produktu na oddziaływanie powietrza suszącego – powinien być wystarczająco długi, aby suszenie było skuteczne, ale jednocześnie na tyle krótki, żeby wysoka temperatura nie spowodowała w strukturze proszku niepożądanych oraz nieodwracalnych zmian, na przykład karmelizacji.

Instalacja suszarki rozpyłowej stanowi zatem nagromadzenie czujników oraz elementów regulacji, takich jak: przepływomierze, sensory ciśnienia, termometry, higrometry, zawory, pompy i grzałki. Etapy procesu suszenia rozpyłowego, na których trzeba mierzyć i regulować wyżej wymienione wielkości zostały wyróżnione na rysunku 3.

 
Rys. 3 Główne komponenty instalacji suszarki rozpyłowej

Na jakość produktu gotowego mają ponadto wpływ warunki, w jakich urządzenie pracuje – na przykład temperatura i wilgotność otoczenia i właściwości produktu poddawanego parowaniu. Ostatnie to m.in.: lepkość – im jest większa, tym więcej energii atomizera zostanie zużytej na pokonanie oporów z niej wynikających, a mniej na rozdrobnienie, w efekcie czego krople będą większe, i napięcie powierzchniowe. Im to drugie jest większe, tym rozdrabnianie jest trudniejsze, dlatego proces suszenia poprzedza homogenizacja mleka. Warto też dodać, że mleko w proszku, jako produkt sypki, ma specjalne wymagania, jeżeli chodzi o transport i pakowanie. Szerzej przedstawiamy je w ramce.

 

Monika Jaworowska

Powiązane treści
Automatyka dla branży spożywczej
TrustSens - pierwszy w świecie samokalibrujący się termometr przemysłowy - Samoczynna kalibracja za pomocą wbudowanego wzorca temperatury
Wydajne, kompaktowe maszyny napełniające dla przemysłu spożywczego i innych sektorów - PC-based Control: czterokrotnie szybsze ważenie z dokładnością do 0,5%
Przewidzieć nieprzewidywalne
System VarioFlow plus zapewnia nowoczesną produkcję torebek z herbatą
Najnowsze rozwiązania automatyki przemysłowej w przetwórstwie mleka
Roboty wspierają produkcję wyrobów mięsnych
Kontrola poziomu cieczy w zbiornikach - Przekaźniki nadzorcze i wyłączniki pływakowe firmy Finder
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Zobacz więcej z tagiem: Artykuły
Konferencja
Inteligentna robotyzacja w zasięgu ręki. ASTOR Tour 2025!
Targi krajowe
Targi Energetyczne ENERGETICS 2025
Targi krajowe
16. Międzynarodowe Targi Kolejowe TRAKO 2025

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów