JAK SĄ ZBUDOWANE SEPARATORY ODŚRODKOWE?

Jak wynika z powyższego opisu, bez względu na typ wyrobu wyjściowego na etapie przygotowania mleka pewne procesy się powtarzają. Jednym z nich jest wirowanie, czyli separacja odśrodkowa, która polega na rozdzieleniu mleka pełnego na śmietanę oraz mleko odtłuszczone. Do podziału dochodzi pod wpływem oddziaływania siły odśrodkowej dzięki temu, że poszczególne frakcje mleka różnią się gęstością.

Wirówki zbudowane są ze stosu dysków z otworami, rozmieszczonych w pewnej odległości od siebie – to w przerwach między talerzami zachodzi rozwarstwienie mleka. Jest ono doprowadzone do separatora wlotem, a następnie przepływa kanałami utworzonymi przez otwory w tarczach w przestrzeń między nimi. Dzięki sile odśrodkowej, powstającej na skutek obracania się wirówki w nieruchomej obudowie, składnik cięższy – mleko odtłuszczone – zostaje odrzucony w kierunku ściany wirówki, a potem spływa wzdłuż dolnej powierzchni talerzy. Frakcja o mniejszej gęstości – śmietana – przemieszcza się natomiast do środka wzdłuż górnej powierzchni dysków. Oprócz składników wartościowych w wirówkach od mleka oddzielane są zanieczyszczenia (szlam).

Jeśli chodzi o napęd, coraz popularniejsze stają się separatory odśrodkowe z napędem bezpośrednim z przemiennikami częstotliwości. Wyeliminowanie pośredniczących podzespołów mechanicznych przynosi wiele zalet, w tym: większą sprawność energetyczną, mniejsze koszty eksploatacji oraz dłuższą żywotność.

Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej

Prezentacje firmowe

Zobacz również