JAK SIĘ PRODUKUJE MLEKO UHT?
Obróbka UHT polega na poddaniu produktu oddziaływaniu wysokiej temperatury, pod wpływem której znajdujące się w nim mikroorganizmy w formie wegetatywnej i przetrwalnikowej ulegają zniszczeniu. To zapobiega ich rozwojowi w normalnych warunkach, w jakich wyrób będzie się znajdował podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania. Jednocześnie nie zmienia się jego smak ani barwa, chociaż zniszczeniu może ulec część wartościowych składników. Mleko, zaliczane do grupy produktów o niskiej kwasowości, sterylizuje się w temperaturze z przedziału +135°C... +150°C przez kilka sekund.
Główne etapy produkcji mleka UHT to: podgrzewanie wstępne, podgrzewanie właściwe, homogenizacja, chłodzenie oraz pakowanie. Wyróżnić można dwie kategorie metod obróbki termicznej: bezpośrednie i pośrednie. W pierwszej produkt wchodzi w bezpośredni kontakt z czynnikiem grzewczym, po czym następuje jego szybkie schłodzenie w zbiorniku próżniowym, homogenizacja i ewentualnie dalsze chłodzenie do temperatury wymaganej w procesie pakowania.