JAK UNIKNĄĆ SKAŻENIA?
Dodatkowo stosuje się zabezpieczenia na wypadek błędu ludzkiego, uniemożliwiające: uruchomienie produkcji w przypadku, gdy linia produkcyjne nie została wcześniej wysterylizowana, doprowadzenie do aseptycznej linii produkcyjnej produktu niewysterylizowanego, kontynuowanie produkcji w razie skażenia.
Do zapewnienia aseptyczności na liniach produkcyjnych takich wyrobów jak mleko UHT należy podejść kompleksowo, w tym przypadku bowiem jakiekolwiek niedopatrzenie może zniweczyć pozostałe starania. Dlatego nie tylko wyposażenie powinno być sterylne, ale także opakowania, nakrętki oraz sam proces napełniania opakowań i ich zamykania.
Butelki i nakrętki odkaża się m.in. chemicznie. W branży spożywczej ze względu na kontakt z żywnością wybór środka, jaki może być w tym celu zastosowany, jest ograniczony. Przykładem substancji dopuszczonej do użytku w sterylizacji opakowań napojów jest kwas nadoctowy. Jest to bezbarwna ciecz o silnym zapachu i właściwościach bakteriobójczych, które wynikają z jej silnych właściwości utleniających. O specyfice sterylizacji opakowań oraz nakrętek tym środkiem więcej piszemy w ramce.
Transport i pakowanie mleka w proszkuGotowe mleko w proszku należy podzielić na porcje o określonej wadze, a następnie je zapakować. Automatyzując te procesy, trzeba uwzględnić specyfikę postaci, w jakiej występuje. Dotyczy to też innych sypkich produktów, które produkuje się w przemyśle spożywczym, choć poza branżą mleczarską, na przykład kakao, przypraw, zup, zmielonej kawy. Organizując stanowisko pakowania należy wiedzieć, do której z dwóch kategorii należy dany produkt. Do pierwszej zalicza się produkty sypkie, których cząstki nie są wzajemnie przyczepne. Przykładami takich są: cukier granulowany oraz sól kuchenna. W ich przypadku z reguły wywarcie większego nacisku nie zmniejsza ich objętości ani nie zachowają one uzyskanego przez to kształtu. Ich przeciwieństwem są takie produkty jak właśnie mleko w proszku, a oprócz tego na przykład kakao czy zmielona kawa. Uciśnięcie spowoduje zmniejszenie ich objętości, a po ustąpieniu nacisku mogą zachować nadany im kształt. Specyfika obu grup wyrobów wpływa przede wszystkim na wybór sposobu ich przenoszenia. W transporcie pierwszych można wykorzystać siłę grawitacji, drugie wymagają popychania, a w związku z tym korzystania na przykład z pakowarek ślimakowych. Trzeba także pamiętać o tym, że transportowi produktów sypkich, takich jak mleko w proszku, może towarzyszyć powstawanie pyłów w ogromnych ilościach. Mogą one rozprzestrzeniać się i osadzać na wyposażeniu, stając się przyczyną poważnych problemów w działaniu urządzeń linii produkcyjnych. By do tego nie dopuścić, komponenty maszyn należy zabezpieczyć obudową o odpowiednim stopniu ochrony przed wnikaniem do niej drobin pyłów. Powinien on wynosić przynajmniej IP5X, a nawet IP6X. Linię pakowania mleka w proszku warto też uzupełnić o urządzenia do odpylania. |