JAK SIĘ PRODUKUJE MLEKO W PROSZKU?
Pełne mleko w proszku otrzymuje się, usuwając wodę z pasteryzowanego i homogenizowanego mleka pełnego. W tym celu zwykle przeprowadza się suszenie rozpyłowe. Do zalet tej techniki zalicza się przede wszystkim możliwość sproszkowania produktów nie tylko płynnych, ale i na przykład emulsji albo past i dużą elastyczność w zakresie możliwych do uzyskania parametrów wyrobu końcowego i wydajności produkcji.
Produkcja mleka w proszku tą metodą jest procesem dwuetapowym. W pierwszym kroku wstępnie przetworzone mleko odparowuje się, aż do uzyskania koncentratu o zawartości suchej masy około 50%. Poprawia to właściwości produktu gotowego – cząstki proszku stają się dzięki temu większe, zawierają mniej powietrza, mają większą zwilżalność oraz są trwalsze. Poza tym bez wstępnego odparowania wody suszarki rozpyłowe zużywają więcej energii. To czyni je nieekonomicznymi.