JAK SIĘ CZYŚCI NIETYPOWE OPAKOWANIA?

Czasem jednak przedmuchanie nie wystarczy i płukanie jest konieczne, na przykład w przypadku opakowań ze zwrotów, które muszą być dokładne umyte i odkażone. Płukanie może być również wymagane, jeśli w procesie produkcyjnym butelki na ściankach osadzają się zabrudzenia, których sam przedmuch nie usunie. Biorąc pod uwagę zalety oraz ograniczenia obu metod, w trudniejszych przypadkach warto rozważyć ich połączenie, czyli przedmuch resztek po płukaniu.

Jeżeli chodzi o rodzaj płuczki, popularne są maszyny, których częścią jest chwytak podnoszący butelkę i odwracający ją do góry dnem. Jej wnętrze jest wtedy opłukiwane lub przedmuchiwane. Metoda ta nie sprawdza się w przypadku opakowań dużych, ciężkich lub o nietypowym kształcie, które trudno jest podnieść lub którymi manipulowanie grozi ich uszkodzeniem.

Rozwiązaniem są maszyny, których częścią jest specjalna dysza. Bez odwracania butelek zostaje ona wprowadzona do ich wnętrza. Dysza jest rozmiarem dopasowana do otworu wlotowego, tak aby go uszczelniała. Do środka butelki jest przez nią wdmuchiwane powietrze w celu oderwania zabrudzeń przyklejonych do ścianek, które następnie są zasysane do zbiornika zintegrowanego z dyszą.

Ze względów estetycznych konieczne bywa też usunięcie resztek produktu oraz innych zabrudzeń, które osadzają się na ściankach opakowań od zewnątrz w czasie ich napełnienia. W tym celu mogą być opłukiwane albo przedmuchiwane po zamknięciu.

NAPEŁNIARKI

Centralnym punktem linii pakowania jest maszyna napełniająca butelki. Rodzaj nalewarki zależy od specyfiki rozlewanego płynu, głównie jego lepkości. W nalewaniu piwa, win oraz soków popularne są nalewarki ciśnieniowo-przelewowe, sprawdzające się w dozowaniu głównie płynów o małej lepkości. Ich zaletą jest poza tym duża szybkość napełniania. Ten typ nalewarki nie nadaje się natomiast do dozowaniu gęstych płynów, na przykład miodu. W takim przypadku lepiej użyć napełniarki tłokowej.

Ważne jest również to, czy dozowany napój jest gazowany. Jeżeli tak, linię butelkowania powinno się wyposażyć w nalewarkę przeciwciśnieniową. Maszyna ta przed napełnieniem butelki usuwa z niej powietrze. Dzięki temu w czasie butelkowania nie zmienia się stopień nagazowania napoju.

Oprócz specyfiki produktu na wybór nalewarki wpływa to, czy wszystkie opakowania mają być zapełniane do jednakowego poziomu, czy taką samą ilością napoju. Wbrew pozorom nie jest to jednoznaczne.

NALEWARKI OBJĘTOŚCIOWE

Kilka typów maszyn można wykorzystać do napełniania objętościowego. Przykładem są nalewarki grawitacyjne. W maszynach tego rodzaju napój jest przechowywany w zbiorniku nad dyszami, a do jego nalewania do butelek wykorzystywana jest siła grawitacji. Urządzenia grawitacyjne nadają się do rozlewu cieczy swobodnie płynących, o stałej lepkości, bez cząstek, które mogłyby hamować jej przepływ. Kolejnymi przykładami nalewarek objętościowych są wymienione wcześniej napełniarki tłokowe i z pompą. W obu przypadkach przepływ cieczy jest wymuszony, dzięki czemu sprawdzają się w dozowaniu płynów o większej lepkości.

Mimo że w napełnianiu objętościowym każdy pojemnik jest wypełniony taką samą ilością napoju, jego poziom bywa w nich inny. Wynika to stąd, że chociaż nie jest to widoczne, poszczególne opakowania mogą się minimalnie różnić pojemnością. Powodują to tolerancje ich wymiarów i niedokładności wykonania. Jeśli butelki są przezroczyste, różne poziomy ich zapełnienia mogą wpływać na wybór konsumenta, dla niektórych może to bowiem oznaczać, że producent chce ich oszukać.

Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
Dowiedz się więcej

Prezentacje firmowe