Higiena personelu
Zalecenia w zakresie higieny personelu w zakładach mięsnych nie różnią się od tych w pozostałych gałęziach przemysłu spożywczego. Podstawą jest oczywiście mycie i dezynfekowanie rąk, przed rozpoczęciem pracy, jak i później, podczas wykonywania zadań tak często, jak to jest możliwe, a zarazem wymuszane specyfiką danej czynności. Personel powinien również zdejmować wszelkie ozdoby, jak pierścionki, zegarki i bransoletki, ponieważ utrudniają dokładne mycie rąk i stanowią miejsce gromadzenia się zarazków. Ponieważ przy pracy z mięsem nietrudno o skaleczenia, trzeba właściwie zabezpieczać drobniejsze rany wodoszczelnymi opatrunkami. Osoby z poważniejszymi skaleczeniami, szczególnie gdy rozwinął się stan ropny, powinny natomiast obowiązkowo zostać oddelegowane do innych zadań.
Ważne jest również przestrzeganie zasad higieny (mycie i dezynfekcja rąk) przy korzystaniu z toalety. Personel powinien oprócz tego pamiętać, żeby przed wejściem tam zdejmować odzież roboczą. Toalety, które muszą być odseparowane od części produkcyjnych, należy oczywiście utrzymywać w czystości.
Personel mający styczność z żywnością musi nosić odzież ochronną – zasadniczo w części produkcyjnej powinno się przebywać tylko w ubraniu tego typu. Stan oraz czystość odzieży ochronnej trzeba regularnie monitorować. Ubranie, podobnie jak narzędzia oraz ręce, trzeba koniecznie umyć oraz zdezynfekować, jeżeli miały kontakt ze skażonymi przedmiotami albo częściami zwierząt, na których mogą występować bakterie. Obowiązkowe są także okresowe badania lekarskie personelu.
Stacje mycia i dezynfekcji – typowa funkcjonalność
Dostawcy wyposażenia zakładów przemysłowych oferują sprzęty ułatwiające spełnienie tych wytycznych. Przykładem są stacje higieniczne. Stanowiska tego typu mogą być jedno- albo wielozadaniowe. Na przykład poza podstawową funkcjonalnością, która polega na myciu i dezynfekcji rąk, dodatkowo osuszają je, a poza tym myją, osuszają i dezynfekują podeszwy butów i cholewki. Często jednocześnie wyposażone są w rozwiązania kontroli dostępu, jak barierki albo kołowroty.
Te ostatnie są zwykle na stałe odblokowane od strony wyjścia z hali produkcyjnej, pozwalając na swobodne przemieszczanie się w tym kierunku. Natomiast od strony wejścia w obszar produkcyjny są zablokowane do czasu, gdy pracownik przemieszczający się w tym kierunku nie skorzysta z tego automatu. W stacjach wielozadaniowych zazwyczaj najpierw wymagane jest równoczesne włożenie obu rąk do komory myjącej / dezynfekującej. To inicjuje zamontowane w niej spryskiwacze, które automatycznie dozują mydło. Po umyciu ręce są osuszane przez wbudowaną w komorę suszarkę. Następnie dłonie spryskiwane są środkiem dezynfekującym, od góry i od dołu. Automatyczne i bezdotykowe dozowanie środków chemicznych pozwala równocześnie na oszczędne nimi gospodarowanie i zapobiega gromadzeniu się zarazków na automacie stacji.
Po umyciu i zdezynfekowaniu rąk kołowrót zostaje odblokowany, umożliwiając pracownikowi przejście. Jednocześnie uruchamiane są szczotki zamontowane w podłodze stacji oraz system zasysania i podawania na nie płynu myjącego / dezynfekującego. Fotokomórka zamontowana przy zejściu z podestu stacji higienicznej wykrywa przejście pracownika. Wówczas szczotki są zatrzymywane. Przez bramkę jednocześnie przejść może tylko jedna osoba. W ten sposób egzekwowane jest mycie oraz dezynfekcja rąk wszystkich pracowników wchodzących na teren hali produkcyjnej. W ramce przedstawiamy przykłady tego typu stanowisk.
Stacje higieniczne![]() Do dezynfekcji rąk i obuwia, wolno stojąca. Pobór mocy: 0,7 kW, liczba szczotek: 2, średnica szczotek: 190–1020 mm, waga: 260 kg, klasa ochrony: IP65, wymiary: 1810×975×1630 mm, oświetlone otwory na dłonie z gumowymi zaokrąglonymi obrzeżami dla ochrony rąk. ![]() Do dezynfekcji podeszew podczas mycia rąk. Wymiary: 1640×1558×2640 mm, pojemność wanny dezynfekującej: 37 l, długość szczotek: 1500 mm, wysokość stopnia: 123 mm, pobór mocy: 1,5 kW, waga: 390 kg, cykl odświeżania brodzika: 25 przejść, czas odświeżania brodzika: 6 – 60 s, zużycie wody na mycie rąk: 3,5 l/min, czas dezynfekcji rąk: 0,03–1 s, czas zwolnienia kołowrotu: 0–4,5 s. ![]() Do dezynfekcji rąk, z dwoma sekcjami obrotowych szczotek do czyszczenia spodów i obuwia wysokiego. Pobór mocy: 1,15 kW, stopień ochrony: IP 55, wymiary: 2930×975×1645 mm, waga: 220 kg, przepustowość: 5 osób/min, temperatura wody maks.: +40° C, ciśnienie wody min/maks.: 2–6 barów. ![]() Zawory pneumatyczne o higienicznej i modułowej konstrukcji. Wewnętrzny korpus wykonany z jednego kawałka metalu. Chropowatość powierzchni Ra ≤ 0,8 μm. Podwójne uszczelnienie wargowe zapewnia ochronę przed skażeniem bakteryjnym. Zakres temperatur: od –10°C do +140°C, maks. ciśnienie produktu: 1000 kPa. ![]() Części stalowe mające kontakt z produktem: stal nierdzewna, pozostałe elementy stalowe: stal kwasoodporna, wykończenie: półmat, uszczelki mające kontakt z produktem: guma EPDM. Możliwość mycia w systemie CIP. Zakres ciśnień: 5–10 barów, wydajność: do 500 m³/h, zakres temperatur: od –10°C do +140°C. ![]() Do pomiarów w branży spożywczej, farmaceutycznej i kosmetycznej. Zakres pomiarowy: do +250°C, rodzaj rezystora: Pt100 lub Pt1000, materiał osłony: stal 1H18N9T, przewód łączeniowy: izolacja teflon-silikon (standard), układ połączeń: 2-, 3- lub 4-przewodowy. ![]() Długość czujnika: 120 mm, możliwość sterylizacji: tak, możliwość autoklawowania: tak, elektrolit: żel, zakres pH: 0–14 pH, zakres temperatury próbki (metryczny): od 0 do +80°C, czujnik temperatury: Pt100. ![]() Konstrukcje i materiałyZadaniem projektantów stref czystych jest eliminowanie zanieczyszczeń z różnych źródeł. Jednym z nich jest budynek, a dokładniej elementy konstrukcyjne (ściany, podłogi, sufity). Decydujące znaczenie mają w tym przypadku materiały, z których je wykonano i te, którymi zostały pokryte. Zasadniczo standard wykonania pomieszczeń czystych musi być wyższy od przeciętnego. Ściany oraz sufity powinny być hermetyczne i mieć gładkie wewnętrzne wykończenie, które pozwoli na ich skuteczne czyszczenie. Jeżeli chodzi o pierwszą cechę, w pomieszczeniach czystych na ogół panuje nadciśnienie, zatem hermetyczna konstrukcja ma kluczowe znaczenie dla uniknięcia nadmiernego zużycia powietrza w celu utrzymania takich warunków ciśnienia. Wewnętrzne powierzchnie w strefie czystej, poza gładkością, nie mogą łatwo pękać ani uwalniać cząstek. W zakresie materiałów wykonania korzysta się z różnych rozwiązań. Popularne są m.in. modułowe systemy ścienne wykorzystujące panele z powlekanej stali lub aluminiowe. Spotykane są też ściany betonowe odpowiednio wykończone. Jeśli chodzi o typ wykończenia, to zwykłe farby oczywiście się nie sprawdzą, ponieważ z czasem zaczynają pylić. W zamian ściany w cleanroomach malowane są farbami o wzmocnionej odporności oraz trwałości, jak na przykład epoksydowe i poliuretanowe. Oprócz tego obowiązkowe powinny być zaokrąglone i dzięki temu łatwe do czyszczenia narożniki. Kanty w miejscach o dużym natężeniu ruchu narażone na obijanie oraz dolne części ścian powinno się zabezpieczać listwami ze stali nierdzewnej. Warto też dodać, że tradycyjnie w pomieszczeniach czystych dominuje biel, co wskazuje na ich charakter i identyfikuje je jako specjalne miejsce pracy. W ramce przedstawiamy inne rozwiązania konstrukcyjne stosowane w przypadku drzwi, podłóg i sufitów oraz okien.
Spis treści
Powiązane treści
![]()
Rekordy na rynku robotów do cleanroomów w branży medycznej
![]()
Cleanproject: Kompleksowo projektujemy, budujemy i serwisujemy pomieszczenia cleanroom
![]()
Kompleksowe projektowanie i budowa strefy czystej (cleanroom) – gwarancja efektywnej produkcji i bezpieczeństwa w kontrolowanym środowisku
![]()
Szkolenia cleanroom z akredytacją ICCCS już dostępne w języku polskim
![]()
System track B&R - Technologia dla linii produkcyjnych o bardzo dużych wymaganiach
![]()
Pomiary przepływu w wersji 4.0 - małogabarytowe przepływomierze elektromagnetyczne z interfejsem IO-Link
![]()
Podróż w głąb zdigitalizowanej fabryki farmaceutycznej
![]()
Największy wybór wyłączników bezpieczeństwa wykonanych ze stali nierdzewnej, przeznaczonych do aplikacji higienicznych
![]()
Nowy filament igus do szybkiego drukowania odpornych na zużycie części przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
![]()
Roboty
Automatyzacja i robotyzacja sortowania, pakowania, paletyzacji
![]()
Przemysł 4.0
Sztuczna inteligencja i cyfrowy przemysł
![]()
Artykuły
Wod-kan, uzdatnianie wody i oczyszczanie ścieków
![]()
Roboty
Produkcja spożywcza, farmaceutyczna i medyczna - nowe technologie i wysoka czystość
![]()
Komunikacja
Szkolenia w przemyśle
![]()
Silniki i napędy
Kompendium serwonapędów i Motion Control
Zobacz więcej z tagiem: Bezpieczeństwo
![]()
Prezentacje firmowe
Obniżenie kosztów suwnic wewnętrznych nawet o 40% dzięki nowemu prowadnikowi ślizgowemu firmy igus
![]()
Prezentacje firmowe
Od ręcznych kontroli bezpieczeństwa funkcjonalnego po testy z przewodnikiem: modernizacja weryfikacji bezpieczeństwa
![]()
Gospodarka
Urządzenia iskrobezpieczne coraz potrzebniejsze
Cała branża automatyki. Twoje pytania.
Poszukuję produktu lub usługi
Chcę skontaktować się z firmą
Mam pytanie ogólne
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B
Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz
Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów
|