Przetwarzanie jajek

Automatyzacja w przemyśle spożywczym zapewnia liczne korzyści - m.in. zwiększa wydajność produkcji, poprawia jakość wyrobów, ułatwia spełnianie standardów w zakresie higieny i ochrony personelu. Jej wdrażaniu sprzyja zaś sekwencyjność i powtarzalność operacji w produkcji żywności. Z tych powodów branża spożywcza jest niezmiennie jednym z największych odbiorców nowoczesnej automatyki. W artykule przedstawiamy przykłady jej zastosowań - m.in. w produkcji wyrobów cukierniczych.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

PRZETWARZANIE JAJEK

Uzupełnieniem mąki i cukru niezbędnym do produkcji słodkich wypieków są jajka. W produkcji na masową skalę jednym z zadań, które warto jest zautomatyzować w celu poprawy wydajności oraz spełniania norm higieny przez ograniczenie kontaktu ludzi z płynną zawartością skorupy, jest jej rozbijanie. W tym celu korzysta się z maszyn specjalistycznych - wybijarek.

Udział ludzi w obsłudze tych urządzeń jest ograniczony do załadunku i kontroli jakości. Oba zadania można również zautomatyzować, korzystając z robotów przemysłowych i systemów automatycznej inspekcji wizyjnej. W przypadku jednak, gdy robot nie jest częścią stanowiska rozbijania jajek, pierwszym zadaniem operatora jest załadowanie ich na podajnik grawitacyjny wybijarki.

W tym celu posługuje się zwykle chwytakiem próżniowym, w jaki we w pełni zautomatyzowanych stanowiskach wyposaża się robota. Urządzenie to składa się z kilku rzędów przyssawek, dzięki czemu umożliwia podniesienie i przełożenie z wytłaczanki na podajnik jednocześnie większej liczby jajek.

Są to zazwyczaj ssawki mieszkowe wykonywane z materiału dopuszczonego do użytku w przemyśle spożywczym, na przykład z silikonu. Jeśli szybkość pracy wybijarki można regulować, pozwala to na jej dostosowanie, spowolnienie lub przyspieszenie, do bieżących potrzeb w zakresie wydajności produkcji lub możliwości pracownika, który zajmuje się załadunkiem.

Jajka, przesuwając się na podajniku, są rozdzielane i przenoszone oddzielnymi korytami do części wybijarki, w której przy użyciu zestawu ostrzy odtwarzany jest sposób, w jaki ręcznie rozbija się skorupki. W tym celu jajka najpierw pojedynczo wypadają z koryt i wpadają w dołki, w których zostają unieruchomione z boków i z góry.

Wtedy od spodu w skorupkę uderza nóż i rozchyla ją. Przeważnie głębokość, na jaką wnika ostrze i to, jak szybko to następuje, można regulować w zależności od jakości jajek i tego, czy celem jest dokładne rozdzielenie żółtka i białka, o ile w wybijarce istnieje taka możliwość.

W takim przypadku najpierw obie części jajka spływają razem do rynny. Zadaniem operatora jest oddzielanie tych niespełniających wymagań jakościowych, na przykład rozlanych żółtek, przez ich przekierowanie przy użyciu łopatki do koryta odpływowego. Reszta trafia na rozdzielacz, z którego żółtka i białka spływają do oddzielnych zbiorników.

Michał Obrębski

igus

  • Co zmienia się w produktach do zastosowań w branży spożywczej? Czym wyroby te różnią się od tradycyjnych wersji przeznaczonych do ogólnych zadań automatyzacji w branżach dyskretnej i procesowej?

Branża spożywcza to obszar produkcyjny o szczególnej wrażliwości. Przeznaczone do pracy w nim maszyny muszą być nie tylko wydajne, ale też dokładne, czyste i bezpieczne. Dlatego coraz częściej w stosowanych w nich komponentach stal i metal zastępują trybopolimery - tworzywa przeznaczone do pracy w ruchu, które są równie trwałe jak ich stalowe i metalowe odpowiedniki, a dodatkowo o wiele bardziej higieniczne, bo niewymagające smarowania.

Z pewnością jednym z najnowszych trendów jest stosowanie napędów liniowych i komponentów maszyn wykonanych z polimerów, które mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością (zgodne z FDA oraz normami europejskimi, jak np. 10/2011 EC), a także są wykrywalne wzrokowo i czujnikami magnetycznymi.

Rozwiązania te eliminują kilka poważnych zagrożeń: dają pewność, że w trakcie procesu produkcyjnego do produktów nie dostaną się kawałki uszkodzonych maszyn; nie ulegają korozji tak jak tradycyjne metalowe łożyska, co oczywiście także ma znaczenie dla czystości procesu produkcyjnego; są bardzo wytrzymałe na zużycie, niewrażliwe na zanieczyszczenia, odporne na czynniki chemiczne (np. w procesie mycia) i wysokie temperatury, mogą bez problemu pracować zanurzone w cieczach i środkach chemicznych. Są też o około osiemdziesięciu procent lżejsze od tradycyjnych łożysk z metalu, łatwe w montażu i regulacji.

Inną ważną nowością, o której możemy powiedzieć jest niskokosztowa automatyzacja procesów produkcji, dzięki zastosowaniu ramion robotycznych lub napędów o budowie typu delta, w miejsce drogich i złożonych urządzeń. Ramiona robotyczne mogą z powodzeniem wyręczyć pracowników z prostych, powtarzalnych zadań, jak chwytanie i przenoszenie produktów z miejsca na miejsce (tzw. pick & place). To świetna propozycja dla firm, które nie mają potrzeby inwestowania w zaawansowane konwencjonalne roboty, których koszt zwraca się dopiero przy bardzo dużej skali produkcji.

Spis treści
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Powiązane treści
Bezpieczne pozyskiwanie. Bezpieczne przechowywanie. Bezpieczne przetwarzanie. Zdrowi pracownicy.
Kontrola jakości ze smakiem
Opakowania - wrażliwy temat
Wykorzystanie robotów Stäubli w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy - branża pod specjalnym nadzorem
1,5 mln tortilli w 1 dzień - wzrost wydajności produkcji z Wonderware
Wzorcowanie to nie tylko wydatek, ale również korzyść
eXtended Transport System ze stali szlachetnej - rozwiązanie transportowe dla branży spożywczej i farmaceutycznej
Technologia RFID w przemyśle spożywczym - wyzwanie dla automatyki przemysłowej
Technologia w pełni higienicznych pomiarów w przemyśle spożywczym
Inteligentne systemy transportu - elastyczna i opłacalna produkcja z systemem ACOPOStrak
Sammode - specjalista od oświetlenia w przemyśle spożywczym
Automatyka przemysłowa według Allied Market Research
Przemysł spożywczy i pakowanie. Automatyka w branży
Szkolenie pracowników Trasko Automatyka
Poradnik automatyka: na co zwrócić uwagę przy doborze systemu serwonapędowego?
Automatyka spotyka energetykę, czyli niezawodne zasilanie
Orzeźwiająca automatyka. Produkcja w branży napojowej
Przemysł wydobywczy - bezpieczeństwo, automatyka i komunikacja
Zobacz więcej z tagiem: Artykuły
Rynek
Nie tylko technologie
Rynek
Produkcja przemysłowa
Rynek
Pomiary i utrzymanie ruchu

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów