Jak przebiegają pasteryzacja i krystalizacja?

Konkurencja w branżach spożywczej i napojowej jest bardzo silna – producenci o konsumentów muszą walczyć, przede wszystkim zachęcając ich ceną, jakością oraz asortymentem. Warunkami wyróżnienia się są: maksymalizacja wydajności, elastyczności oraz opłacalności produkcji, przy jednoczesnym nadążaniu za rosnącym i zmiennym popytem. Trzeba też utrzymać wysoki poziom higieny. Wymogom tym łatwiej sprostać dzięki automatyzacji, dlatego komponentów oraz systemów automatyki na liniach produkcyjnych w tytułowych branżach przybywa. W artykule przedstawiamy ich przegląd dla wybranych gałęzi produkcji spożywczej i napojowej.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

Procesy wsadowe w produkcji margaryny

Margarynę wprowadzono na rynek jako substytut masła. Jej głównie składniki to: olej i tłuszcze roślinne, woda, sól, emulgatory, mleko i dodatki, jak witaminy czy aromaty. Stanowi ona układ niemieszających się składników, czyli emulsję, w której faza ciekła jest drobno rozproszona w postaci kropli w fazie stałej tłuszczu. Proces jej produkcji składa się z wielu etapów, z których większość ma charakter wsadowy. Oznacza to, że przebiegają przez określony czas, zwykle w jednym urządzeniu, zgodnie z wcześniej opracowaną recepturą (sekwencją zadań). Zakłada ona załadowanie surowców do zbiornika (pieca, reaktora, mieszalnika), a potem ich przetwarzanie w kontrolowanych warunkach (zwykle temperaturze, ciśnieniu).

Poprzedza je przygotowanie surowców fazy ciekłej i stałej. W tym celu woda jest uzdatniana, na przykład przez poddanie oddziaływaniu promieniowania ultrafioletowego. Potem dodaje się do niej mleko, sól i pozostałe dodatki rozpuszczalne w wodzie. Z kolei w ramach przygotowania fazy stałej w zbiorniku miesza się tłuszcze lub ich mieszanki, najpierw te o wysokiej temperaturze topnienia, a później niższej, z olejem. Na koniec dodawany jest emulgator i reszta składników margaryny, które są rozpuszczalne w oleju. Gdy wszystkie surowce fazy tłuszczowej zostaną wymieszane, łączy się ją z fazą wodną do powstania emulsji.

Stanowiska jej produkcji działają w trybie wsadowym albo ciągłym. To drugie jest rzadsze, ale często jest najlepszym rozwiązaniem, gdy brak jest miejsca na zbiorniki do ładowania wsadu. Wówczas do odmierzania składników wykorzystywane są przeważnie pompy dozujące oraz przepływomierze masowe. Ostatnie są także używane w systemach załadunku wsadów jako alternatywa dla wag zbiornikowych. Jeżeli natomiast korzysta się z tych drugich, surowce są podawane do zbiornika ustawionego na czujnikach tensometrycznych, które kontrolują ilość wsadu.

Jak przebiegają pasteryzacja i krystalizacja?

W kolejnym kroku emulsja jest zwykle pompowana w sposób ciągły przez płytowy lub skrobakowy wymiennik ciepła. W przypadku produktów pełnotłustych zazwyczaj stosuje się ten pierwszy, a w tych o niższej zawartości tłuszczu, które charakteryzuje duża lepkość, wymiennik skrobakowy.

Standardowo proces pasteryzacji emulsji o temperaturze około +50°C obejmuje sekwencję jej podgrzania do temperatury około +80°C, jej podtrzymania typowo przez kilkanaście sekund, a następnie schłodzenia do temperatury około +50°C. Ta ostatnia zależy od temperatury topnienia fazy tłuszczowej – im jest wyższa, tym wyższa jest temperatura końcowa.

Proces pasteryzacji hamuje rozwój bakterii, poprawiając tym samym stabilność mikrobiologiczną emulsji. Warto zaznaczyć, że możliwe jest poddanie temu procesowi tylko fazy wodnej, jednak z kilku powodów pasteryzacja gotowej emulsji jest korzystniejsza. Przede wszystkim dzięki temu produkt pasteryzowany szybciej trafia na stanowisko pakowania. Ponadto pasteryzacja emulsji sprawia, że na kolejny etap przetwarzania trafia produkt o ustabilizowanej temperaturze. Tym jest jego schładzanie.

W tym celu emulsję pompuje się do krystalizatora. Jest to zwykle skrobakowy wymiennik ciepła przeznaczony do pracy w warunkach wysokiego ciśnienia, chłodzony na przykład amoniakiem. Krystalizator jest przeważnie wyposażony w specjalnie zaprojektowane ostrza, pozwalające uzyskać jednorodny produkt i jednocześnie zapewniające jego skuteczne usuwanie ze ścian cylindra roboczego. Dzięki temu emulsja jest jednocześnie schładzana oraz ugniatana. Pod wpływem zmiany temperatury tłuszcz w emulsji krystalizuje się, dzięki czemu sieć utworzona przez jego cząstki zatrzymuje krople wody oraz ciekły olej. W efekcie powstaje produkt o właściwościach plastycznych półstałych. Następnie jest on poddawany obróbce mechanicznej w mieszalniku. Krystalizacja emulsji margaryny w połączeniu z jej mieszaniem zapewnia margarynie wymaganą konsystencję, plastyczność i temperaturę topnienia.

Powiązane treści
Pierwsze na świecie złączki szeregowe w innowacyjnej technologii łączeniowej SNAP IN
Miniaturyzacja, która przyczynia się do maksymalizacji
Bezsmarowa oś liniowa igus zapewnia utrzymanie czystości w branży spożywczej
Silniki Grupy Cantoni dla przemysłu spożywczego
Bezpieczeństwo łańcucha chłodniczego z systemem EVER IoT
Globalny spadek produkcji przemysłowej nadejdzie dwa lata wcześniej
Wpływ na środowisko i poprawa jakości - nowoczesne technologie w produkcji żywności i napojów
Jak unikać pomyłek w procesach produkcyjnych?
Szafy sterownicze dla przemysłu spożywczego Rittal Hygienic Design
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Zobacz więcej z tagiem: Artykuły
Konferencja
Inteligentna robotyzacja w zasięgu ręki. ASTOR Tour 2025!
Targi krajowe
Targi Energetyczne ENERGETICS 2025
Targi krajowe
16. Międzynarodowe Targi Kolejowe TRAKO 2025

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów