Automatyzacja mieszania i zagniatania ciasta

Automatyzacja w przemyśle spożywczym zapewnia liczne korzyści - m.in. zwiększa wydajność produkcji, poprawia jakość wyrobów, ułatwia spełnianie standardów w zakresie higieny i ochrony personelu. Jej wdrażaniu sprzyja zaś sekwencyjność i powtarzalność operacji w produkcji żywności. Z tych powodów branża spożywcza jest niezmiennie jednym z największych odbiorców nowoczesnej automatyki. W artykule przedstawiamy przykłady jej zastosowań - m.in. w produkcji wyrobów cukierniczych.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

AUTOMATYZACJA MIESZANIA I ZAGNIATANIA CIASTA

Po dodaniu do mąki, cukru i jajek środka spulchniającego należy te wszystkie składniki razem ze sobą wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Zadania te nie należą do fizycznie lekkich, a przy tym sposób, w jaki zostaną wykonane - przede wszystkim dokładność mieszania, szybkość, przyłożona siła i powtarzalność ruchów - wpływają na jakość wyrobu końcowego, bez względu na to, czy jest to domowe ciasto, czy cała seria wypieków przeznaczonych do sprzedaży.

Dlatego, tak jak w kuchniach w domach prywatnych, obecnie rzadko już czynności te są wykonywane ręcznie, także w piekarniach korzysta się z mikserów i robotów kuchennych. Dokładniej są to odpowiedniki takich sprzętów, rozmiarowo większe i wydajniejsze, które przygotowują duże, liczone w setkach kilogramów, ilości ciasta.

Stopień zautomatyzowania mieszania i zagniatania ciasta, jak i kolejnych etapów przygotowywania go do pieczenia, zależy od wielu czynników. Najważniejsze to: skala produkcji, specyfika ciast - na przykład niektóre muszą wyrosnąć, na co potrzeba czasu i zapewnienia odpowiednich warunków, dostępności miejsca do zorganizowania zautomatyzowanego stanowiska i oczywiście środków, jakie przedsiębiorstwo może na ten cel przeznaczyć.

W produkcji na mniejszą skalę korzysta się często z rozwiązań półautomatycznych. Przykładami są: ubijaczki oraz mieszarki. Pierwsze służą do przygotowywania lekkich ciast, a poza tym kremów, ubijania jaj, majonezu, masła i margaryny, zaś drugie do mieszania różnych składników w celu otrzymania ciast cięższych.

Wyposaża się je w panel sterowniczy do wprowadzania ustawień (prędkości i czasu ubijania / mieszania, zmiany kierunku obrotów misy, jeżeli jest ruchoma, włączenia specjalnych trybów pracy, na przykład mieszania ciasta z mąki o dużej zawartości glutenu), a czasem też wprowadza możliwość zapasowego sterowania awaryjnego. Większość funkcji z zakresu manipulowania misą (dzieżą) jest w nich zautomatyzowanych, na przykład: jej mocowanie, zwalnianie, podnoszenie oraz opuszczanie.

Modernizacja zrobotyzowanego stanowiska dekorowania ciast

Case study 2

W pewnej piekarni zaopatrującej supermarkety na terenie USA odnotowano spadek liczby zamówień. Przyczyną tego były problemy w dziale dekorowania ciast, z powodu których kilkakrotnie nie przyjęto zlecenia, jeżeli klient oczekiwał wymyślnych, bardzo różniących się od standardowo wykonywanych, zdobień.

Oprócz tego czas realizacji kilku zamówień tak bardzo się przedłużył z powodu konieczności ręcznego dekorowania ciast, że zamawiającemu należało wypłacić dużą rekompensatę za opóźnienie. Do piekarni zaczęły też docierać skargi na jakość zdobień. W związku z tym w końcu zdecydowano o zmodernizowaniu istniejącej w zakładzie zrobotyzowanej linii dekorowania.

Jak działała "stara" linia?

Najpierw kamera rejestrowała obraz kolejnych ciast na przenośniku, a oprogramowanie systemu wizyjnego obliczało współrzędne położenia wypieków na taśmociągu i mierzyło ich górną średnicę. Dane te przesyłano do sterownika robota. Na ich podstawie zdobił on wierzch ciasta.

Po przeanalizowaniu działania tego systemu uznano, że powodem jego ograniczeń było bazowanie na informacjach z dwuwymiarowego systemu wizyjnego i przyjęcie założenia, że wszystkie ciasta mają stałą wysokość. Tymczasem nie zawsze jest to prawdą.

Na przykład wystarczy lekka zmiana temperatury i nadzienie nieznacznie gęstnieje albo się rozpuszcza, przez co tworzy grubszą albo cieńszą warstwę. To z kolei powoduje, że ciasto jest minimalnie wyższe lub niższe. Podobnie większe zawilgocenie lub zbyt suche powietrze sprawia, że ciasto pęcznieje lub opada pod ciężarem kremu. Do tego dochodzą niedokładności maszyn na liniach cięcia biszkoptów i ich przekładania kremem.

Różnice między rzeczywistą wysokością ciasta, a przyjmowaną w obliczeniach przez sterownik robota powodowały, że zdobienia przez niego wykonywane były zniekształcone. Ponadto jeśli dekoracjami należało otoczyć dolną podstawę ciasta, której dokładnego rozmiaru nie znano, zadanie to należało wykonać ręcznie.

Rozwiązanie

Rozwiązaniem okazało się zastąpienie systemu wizyjnego 2D laserowym skanerem 3D. Za jego pośrednictwem sterownik robota pozyskiwał informacje nie tylko o dokładnej wysokości każdej sztuki ciasta, ale i o jego kształcie.

Dzięki temu mógł ozdabiać nie tylko górną warstwę, ale i dekorować dolną podstawę, a nawet nanosić wzory na bokach ciasta. Znacząco poprawiła się też dokładność odwzorowywania projektów klientów, a dzięki możliwości całkowitej rezygnacji ze zdobienia ręcznego, również szybkość realizacji zamówień.

Spis treści
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Powiązane treści
Bezpieczne pozyskiwanie. Bezpieczne przechowywanie. Bezpieczne przetwarzanie. Zdrowi pracownicy.
Kontrola jakości ze smakiem
Opakowania - wrażliwy temat
Wykorzystanie robotów Stäubli w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy - branża pod specjalnym nadzorem
1,5 mln tortilli w 1 dzień - wzrost wydajności produkcji z Wonderware
Wzorcowanie to nie tylko wydatek, ale również korzyść
eXtended Transport System ze stali szlachetnej - rozwiązanie transportowe dla branży spożywczej i farmaceutycznej
Technologia RFID w przemyśle spożywczym - wyzwanie dla automatyki przemysłowej
Technologia w pełni higienicznych pomiarów w przemyśle spożywczym
Inteligentne systemy transportu - elastyczna i opłacalna produkcja z systemem ACOPOStrak
Sammode - specjalista od oświetlenia w przemyśle spożywczym
Automatyka przemysłowa według Allied Market Research
Przemysł spożywczy i pakowanie. Automatyka w branży
Szkolenie pracowników Trasko Automatyka
Poradnik automatyka: na co zwrócić uwagę przy doborze systemu serwonapędowego?
Automatyka spotyka energetykę, czyli niezawodne zasilanie
Orzeźwiająca automatyka. Produkcja w branży napojowej
Przemysł wydobywczy - bezpieczeństwo, automatyka i komunikacja
Zobacz więcej z tagiem: Artykuły
Rynek
Nie tylko technologie
Rynek
Produkcja przemysłowa
Rynek
Pomiary i utrzymanie ruchu

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów