Dlaczego jeszcze trudno wykryć szkło w szkle?

Duża część zadań w produkcji żywności i napojów jest dzisiaj zautomatyzowana. Jest to wymuszone koniecznością dostosowania jej wydajności, opłacalności oraz jakości do rosnących wolumenów i licznych innych wymogów. Są one związane ze zwiększającą się konkurencją cenową, oczekiwaniami konsumentów, a także zaostrzaniem się przepisów sanitarnych. W artykule przykładowe rozwiązania automatyki, które pozwalają na sprostanie tym wyzwaniom.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

Kontrola jakości opakowań

Monitorować trzeba również jakość gotowych napojów. W tym przypadku na celowniku jest opakowanie. Sprawdza się je przede wszystkim pod kątem: poziomu napełnienia, przecieków, szczelności zamknięcia (patrz ramka) i obecności niebezpiecznych dla konsumentów cząstek zawieszonych w płynie.

Przykładem ostatnich są drobiny szklane. W razie połknięcia stanowią one poważne zagrożenie dla zdrowia. Wykrycie szklanych odłamków, które zanieczyściły napój na skutek pęknięcia, odprysku, odkruszenia się kawałka butelki lub słoika, na przykład pod wpływem wibracji przenośnika, uderzenia głowicy napełniającej w szyjkę butelki lub zbyt mocnego zakręcenia nakrętki, w szklanych opakowaniach jest jednak trudnym zadaniem. Dlatego wymaga skorzystania ze specjalistycznych systemów pomiarowych, zwykle w ramach inspekcji rentgenowskiej. Wykrywanie szkła w szkle nie jest łatwe z kilku powodów.

Podstawowym utrudnieniem jest to, że opakowanie i zanieczyszczenia są wykonane z tego samego materiału. Kolejnym problemem jest brak jednolitości wykonania butelek – z powodu specyfiki składu oraz procesu produkcji szkła, nawet dokładając największych starań i mimo że pozornie całkowita masa oraz kształt butelek są jednakowe, poszczególne egzemplarze mogą się różnić grubością ścianek i denka, nawet o kilkanaście procent.

Dlaczego jeszcze trudno wykryć szkło w szkle?

W szkle naturalnie powstają różnego typu skazy, jak pęcherzyki gazów, wtrącenia, plamy. Może też zawierać nieszkodliwe dla konsumentów wtopione zanieczyszczenia, na przykład drobiny metali, szkła innego gatunku, plastiku. Nie są one powtarzalne. Oprócz tego opakowania od różnych producentów, choć pozornie takie same, mogą się różnić składem chemicznym szkła i jego gęstością. To także wpływa na skuteczność inspekcji rentgenowskiej.

Zależy ona oprócz tego w ogromnym stopniu od kształtu opakowania – im wymyślniejszy, tym jest mniejsza. Kontrola RTG najefektywniejsza jest w przypadku okrągłych butelek, bez ostrych kantów, w których w butelkach kwadratowych i prostokątnych od środka mogą się zbierać niewykrywalne zabrudzenia. Także orientacja okrągłych butelek jest bez znaczenia.

Utrudnienie stanowią wszelkie tłoczenia. Trudności w interpretacji obrazu rentgenowskiego może również sprawić wieczko ze względu na zgrubienia szkła na gwincie i metalową lub wykonaną z tworzywa sztucznego zakrętkę. Nie bez znaczenia są właściwości płynu, przede wszystkim jego lepkość, od niej bowiem zależy to, na jakiej głębokości będą się utrzymywać zanieczyszczenia. Zazwyczaj w przypadku napojów opadają one na dno, ale jeśli te są półpłynne, mogą podczas nalewania unieść zabrudzenia z dna i ścianek opakowania wyżej. Wówczas wymagana jest inspekcja całego pojemnika, a nie tylko jego dolnej części.

Spis treści
Powiązane treści
Bezobsługowe rolki do przenośników taśmowych
Monitoring drgań stabilizuje polski przemysł spożywczy i branżę napojową
Technologia ultradźwiękowa w przemysłowym Internecie Rzeczy
Parametry obudów w strefach higienicznych
Promass Q – tam, gdzie jakość procesu produkcji jest kluczowa
Przekładnie do prostych i wymagających zadań
Mikronapędy zapewniają niezawodne działanie
BEYOND – Zawsze ponad standard 25 lat w Polsce firmy SEW Eurodrive
Chłodzenie z użyciem amoniaku - co należy mieć na uwadze
Nie wolno ruszać działającego systemu – ale czy na pewno?
Zadbać o właściwą termoregulację
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Transport szynowy - energoelektronika, automatyka, komunikacja
Artykuły
Nowoczesne wyposażenie produkcji
Roboty
Automatyzacja w przemyśle drzewnym, meblarskim i papierniczym
Roboty
Automatyzacja i robotyzacja sortowania, pakowania, paletyzacji
Przemysł 4.0
Sztuczna inteligencja i cyfrowy przemysł
Artykuły
Wod-kan, uzdatnianie wody i oczyszczanie ścieków
Zobacz więcej z tagiem: Artykuły
Temat miesiąca
Transport szynowy - energoelektronika, automatyka, komunikacja
Temat miesiąca
Nowoczesne wyposażenie produkcji
Prezentacje firmowe
Fiix – system CMMS do cyfrowego zarządzania utrzymaniem ruchu w każdym środowisku przemysłowym

VARTECH Industry System Cleaner od Texaco – niezawodny sposób w walce z osadami lakierowymi w układach przemysłowych

Powstawanie osadów lakierowych to jedno z kluczowych wyzwań utrzymania ruchu w turbinach, sprężarkach i systemach hydraulicznych. Zanieczyszczenia tego typu skutkują podwyższonymi temperaturami pracy, spadkiem efektywności energetycznej i ryzykiem awarii, które generują kosztowne przestoje. VARTECH Industrial System Cleaner marki Texaco został opracowany tak, aby usuwać osady w trakcie normalnej pracy urządzeń. W połączeniu z olejami Texaco i systematyczną diagnostyką olejową tworzy kompleksowy system ochrony – od czyszczenia instalacji po długookresową kontrolę procesów starzenia. Skuteczność rozwiązania potwierdzają wdrożenia w różnych gałęziach przemysłu.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów