Choć konsument opakowanie wyrzuca, o ile nie stanowi ono integralnej części wyrobu (lub nie warto go zatrzymać ze względów estetycznych, co zdarza się zwykle w przypadku produktów luksusowych), to producent nie powinien jego funkcji lekceważyć. Wynika to stąd, że jest ona wieloraka.
Jaką funkcję pełni opakowanie?
Przede wszystkim opakowanie chroni produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem przez czynniki zewnętrzne, na które jest narażony podczas magazynowania i transportu, jak również zabezpiecza otoczenie na wypadek jego uwolnienia się, na przykład rozlania lub rozsypania. W przypadku wyrobów płynnych i sypkich nadaje im też formę przestrzenną. Ponadto nienaruszone opakowanie produktów do użytku osobistego i spożywczych stanowi dla kupującego zapewnienie, że nikt ich wcześniej nie używał / nie próbował. To ważne ze względów higienicznych i gwarantuje, że klient dostanie je w takiej ilości, za którą płaci. Ponadto opakowanie, dzięki umieszczonemu na nim opisowi wyrobu, pełni funkcję informacyjną. Im jest atrakcyjniejsze wizualnie, tym bardziej w przypadku pewnych grup produktów może też zachęcać do zakupu, stając się wyróżnikiem na tle wyrobów konkurencji o podobnym przeznaczeniu. To ostanie dotyczy na przykład słodyczy. W związku z tak różnoraką funkcją wyróżnić można dwa typy opakowań: jednostkowe oraz zbiorcze.
Klasyfikacja opakowań
Przykładami pierwszych są: butelki, szklane albo plastikowe, puszki, pudełka, tekturowe lub plastikowe, torebki, foliowe albo papierowe, foliowane tacki. Zwykle formują one produkt do postaci umożliwiającej sprzedawanie, użytkowanie lub spożywanie, nie zapewniając mu jednak kompletnej ochrony podczas magazynowania i transportu. Wiele opakowań jednostkowych łączy się w opakowania zbiorcze. Przykład to saszetki, w które pakowane są leki na przeziębienie, które są, typowo po kilkanaście sztuk, wkładane do tekturowych pudełek. Inny przykład to plastikowe butelki z napojami, które foliuje się po kilka w jednym zestawie. To, czy wymagane jest opakowanie jednostkowe, zbiorcze, a dodatkowo takie, które zabezpieczy produkty podczas składowania i przewożenia, zależy od specyfiki wyrobu. Przykładowo niektóre warzywa wymagają jedynie opakowań transportowych, inne zaś foliuje się na tackach przed zapakowaniem po kilka sztuk w kartonach. Podobnie soki rozlewane do butelek szklanych transportuje się w kartonowych pudełkach. Pakowanie pewnych grup produktów jest zatem zadaniem jedno-, a innych wielostopniowym.